12 november 2009

Architectuurfilm: Frank Gehry van Sydney Pollack


That is so stupid looking, it's great!|

Sketches of Frank Gehry (Sydney Pollack, VS, 93 minuten).

De film wordt ingeleid door Ans van Berkum, directeur van Architectuurcentrum CASLA, Almere. Na de film gaat Ans van Berkum in gesprek met de zaal.

Datum donderdag 12 november 2009
aanvang: 19:30 uur

 

In het kader van het Architectuurfilmprogramma van KAdE Architectuurcentrum in samenwerking met theater de Lieve Vrouw is op donderdagavond 12 november de film Sketches of Frank Gehry te zien, de boeiende documentaire van Hollywood-regisseur Sydney Pollack over leven en werk van de Canadese architect Frank Gehry.

Het Guggenheim museum in Bilbao, de Walt Disney Concert Hall in Los Angeles en het huis van Dennis Hopper in Venetië zijn enkele van de bouwwerken die voortkwamen uit de excentrieke geest van de Canadese architect Frank Gehry: een outsider, een non-conformist met een intens verlangen naar afwijking. Regisseur en vriend Sydney Pollack, een leek in de bouwkunst, toont met een open en frisse blik zijn bewondering voor de meester en zijn creaties. 'That is so stupid looking, it's great!', enthousiast fröbelt Gehry er voor de camera op los met pen, papier en vellen karton, waarmee hij ruwe schetsen en schaalmodellen maakt. Uit de hand gefilmde interviews en gesprekken met vrienden, opdrachtgevers, collega’s en critici worden afgewisseld met imposante en levendig gemonteerde opnames van Gehry's gebouwen. Gehry beheerst de computer zelf niet. Een team van medewerkers vertaalt zijn plannen en 3-D modellen in computermodellen. De vraag die zich opdringt is of Gehry niet beschouwd moet worden als een fantastisch kunstenaar, die dankzij de inzet van zijn technische uitvoerders tot wereldroem is gekomen.

De documentaire geeft een interessante kijk op het creatieve proces dat ideaal is voor schrijvers, schilders, of beeldhouwers, maar dat minder geschikt lijkt voor architecten. De manier waarop Gehry te werk gaat, is in algemene zin riskant, omdat de spanning tussen ontwerp en uitvoering fors op de proef wordt gesteld. Zijn fantasieën worden door ingenieurs vertaald naar de realiteit. Sketches of Frank Gehrys is te beschouwen als een bloemlezing van Gehrys oeuvre, met een sterke focus op wat voor velen zijn meesterwerk is: het Guggenheimmuseum in Bilbao.
Bezield en aanstekelijk documentairedebuut van Hollywoodregisseur Pollack (The interpreter, Out of Africa) over zijn vriend en held Frank Gehry.

De film wordt ingeleid door Ans van Berkum, directeur van Architectuurcentrum CASLA, Almere. Na de film gaat Ans van Berkum in gesprek met de zaal.


Datum: donderdag 12 november 2009
Titel: Sketches of Frank Gehry
Regie : Sydney Pollack (2006) 83 minuten
Inleiding : 19:30 uur door Ans van Berkum
Aanvang film: 20:30 uur

Locatie: De Lieve Vrouw Amersfoort
Entreeprijs: € 8,50 / met korting € 7,50 * / pashouders € 6,50
* € 1 korting op vertoning van deze aankondiging (of de geprinte versie van deze digitale nieuwsbrief van het Architectuurcentrum). Codewoord bij online betaling : ACA
Reserveren: Kijk op de website van www.lievevrouw.nl voor reservering van kaarten.

Volgende Architectuurfilmavond: De keuze van Jord den Hollander, architect, filmmaker en adviseur van het Rotterdams Filmfestival. Den Hollander toont filmfragmenten en legt daar zelf de verbanden tussen.

 

Adres : Eemplein 77 (Eemhuis), 3812 EA Amersfoort Eemplein