6 mei t/m 3 september 2017

De Kleuren van De Stijl
avaf - antes vulgar agora fino (before vulgar now chic)
1 oktober t/m 7 januari 2018

Verwacht: VUUR, solotentoonstelling Maria Roosen
21 januari t/m 17 april 2017

Goed Gemaakt. Ode aan het maakproces
24 september t/m 1 januari 2017

'Self-Fiction'
23 januari t/m 1 mei 2016

De Loop der Dingen, over oorzaak & gevolg
21 mei t/m 28 augustus 2016

Soft Power. Arte Brasil.
19 september t/m 3 januari 2016

Expeditie land art
27 februari tot en met 25 april 2010

Charlie Roberts BALLS TO THE WALL featuring KRAPP KAPP
|


Kunsthal KAdE toont van 27 februari t/m 25 april een ruime selectie uit het oeuvre van de Amerikaanse kunstenaar Charlie Roberts (Hutchinson, KA, USA 1983). Er wordt een overzicht gegeven van zijn tekenwerk, er komt een groot aantal van de 'totembeelden' die hij maakte voor Sonsbeek 2008 en hij gaat een nieuwe installatie maken in de kapel-vormige atriumruimte van KAdE op de eerste verdieping.

Het oeuvre van Roberts is een diepe duik in onze hedendaagse hedonistische cultuur. In zijn tekeningen en beeldhouwwerken spiegelt Roberts in zijn eigen, stripachtige handschrift de stroom van (media)beelden die ons dagelijks overdondert. Hij tekent bladen vol met allerlei figuren, van culthelden tot sportlui, van popmuzikanten tot Amerikaanse politici en van dierenkoppen tot heiligen. Iconische personen uit de recente (cultuur)geschiedenis hakt hij met woeste hand uit boomstammen. Zijn ruwe beeldhouwerhand geeft karakter aan de uitgebeelde personages. De verbeeldingskracht van Charlie Roberts zweeft tussen het iconografische van de Pop Art, het ritualistische van de tribale kunst, het anekdotische van de comic-cultuur en het aardse van de folkloristische kunst.

Krapp Kapp
In zijn nieuwe installatie voor Kunsthal KAdE bouwde Charlie Roberts een kapel-achtige constructie waarin hij in geschilderde mise-en-scènes een fictief verhaal vertelt over het ontstaan van de band 'Krapp Kapp'. Zijn eigen studio is als 'altaarstuk' het middelpunt. Het is een zoekplaat boordevol informatie over zijn persoonlijke leven, zijn inspiratiebronnen en vingerwijzingen naar de wereld 'buiten'. In de installatie toont Roberts zich de rasverteller die ons met zijn panoramische blik meevoert in een wonderlijke verbeeldingswereld vol referenties naar zijn persoonlijke geschiedenis, de algemene (kunst)geschiedenis en de huidige multimediale tijd vol helden en antihelden.

Speciaal voor deze tentoonstelling is een catalogus van 24 pagina's samengesteld met een artikel van IJsbrand van Veelen (documentairemaker). meer...

Over Charlie Roberts
Roberts is geboren in Hutchinson, Kansas (USA). Op de middelbare school kwam hij in aanraking met kunst toen hij en zijn vrienden posters maakten om hun band te promoten. Nadat hij een kunstcollege had gevolgd werd hij, in zijn eigen woorden, 'bezeten van schilderen'. Hij meldde zich aan bij the University of Kansas om geschiedenis te studeren. Tijdens zijn studie hoorde hij een leraar gepassioneerde verhalen vertellen over beeldend kunstenaars en hun werk dat hij vervolgens besloot de universiteit te verlaten en zich aan te melden bij het Emily Carr Institute of Art + Design in Vancouver, Canada. Hij studeerde hier twee jaar schilderkunst. Roberts woont en werkt in Oslo, Noorwegen.
 

 

Adres : Eemplein 77 (Eemhuis), 3812 EA Amersfoort Eemplein