6 mei t/m 3 september 2017

De Kleuren van De Stijl
avaf - antes vulgar agora fino (before vulgar now chic)
1 oktober t/m 7 januari 2018

Verwacht: VUUR, solotentoonstelling Maria Roosen
21 januari t/m 17 april 2017

Goed Gemaakt. Ode aan het maakproces
24 september t/m 1 januari 2017

'Self-Fiction'
23 januari t/m 1 mei 2016

De Loop der Dingen, over oorzaak & gevolg
21 mei t/m 28 augustus 2016

Soft Power. Arte Brasil.
19 september t/m 3 januari 2016

Expeditie land art


18 september tot en met 6 februari 2011

ShadowDance
|


'ShadowDance'
Expositie over het gebruik van schaduw in de hedendaagse kunst

Van 18 september 2010 t/m 6 februari 2011 is in Kunsthal KAdE de tentoonstelling 'ShadowDance' te zien. 'ShadowDance' is een groepstentoonstelling met werk van meer dan dertig internationaal opererende beeldend kunstenaars, die een fascinatie hebben voor het effect van schaduw. De tentoongestelde werken verschillen qua inhoud en vorm.
De gemeenschappelijke deler is het gebruik van schaduw als cruciaal beeldend middel; en dan in het bijzonder schaduw in beweging.
De kunstenaars gebruiken schaduw als metafoor voor een scala aan - soms zware - thema’s: tijd - alterego - kwaad - dood. Maar het fenomeen schaduw vormt ook een bron van inspiratie voor luchtiger werk, het creëren van illusies en schaduw’spel’.
In 'ShadowDance' gaat het elektrische licht even uit en word je – met een denkbeeldige flakkerende kaars in de hand – meegevoerd in de soms duistere maar ook speelse werelden die de kunstwerken oproepen.
‘ShadowDance’ is de eerste grote tentoonstelling in Nederland over het gebruik van schaduw in de kunst.


Ralph Kistler, ‘Cuentos Chinos’ (Chinese Stories), 2009, installation, overhead projectors, various (one dollar) objects, motors, courtesy of the artist. Foto: Ralph Kistler

Catalogus
Speciaal voor deze tentoonstelling is een catalogus samengesteld met daarin het essay ‘Het gat van de schaduw’ van Edzard Mik. Een citaat van uit het essay: “Schaduwen spreken tot ons. Ze prikkelen onze fantasie, spelen in op onze angsten en verlangens. Ze lopen achter ons aan, met ons mee en voor ons uit. Ze imiteren, persifleren en misvormen. Ze beangstigen, verduisteren, laten ons zo goed als verdwijnen, de ene keer gewild, de andere keer ongewild, en hinten in lichtzinniger ogenblikken op een ander, uiterst vluchtig bestaan, waarin niets nog van enig belang lijkt te zijn dan de gestalte die ze toevallig hebben gekregen”.
De catalogus bevat tevens een flipboekanimatie van Tomas Schats en een bloemlezing van citaten en tekstfragmenten over schaduw, van Plato tot Peter Schlemihl en van Peter Pan tot Lucky Luke.


Wolfgang Munch, Kiyoshi Furukawa, ‘Bubbles’, 2000, interactive installation, courtesy of the artist. Foto: Peter Cox

Zesendertig internationaal opererende kunstenaars
Vito Acconci (USA), Charles Atlas (USA), Dirck van Baburen († NL), Aram Bartholl (DE), Christian Boltanski (FR), Jim Campbell (USA), David Claerbout (BE), Haim Elmoznino (IL), Mounir Fatmi (MA), Ellis Gallagher (USA), Hanna von Goeler (DE), Samuel van Hoogstraten († NL), Mella Jaarsma (NL), William Kentridge (ZA), Ralph Kistler (DE), Germaine Kruip (NL), Couzijn van Leeuwen (NL), Gabriel Lester (NL), Zilla Leutenegger (CH), Mark Lewis (UK), Rafael Lozano-Hemmer (MX), Wolfgang Munch & Kiyoshi Furukawa (DE & JP), Serge Onnen (FR/ NL), Lotte Reiniger († DE), Viviane Sassen (NL), Tomas Schats (NL), Hyo-Jung Seo (KR), Teresa Serrano (MX), Conrad Shawcross (UK), Sam Taylor-Wood (UK), The One Minutes (NL), Dimitri Vangrunderbeek (BE), Kara Walker (USA), Andy Warhol († USA), Diet Wiegman (NL).

Speciale ShadowDance website
Rondom het fenomeen schaduw heeft KAdE een uitgebreide research website samengesteld. www.shadowdance.nl 

Alle activiteiten van KAdE worden financieel mogelijk gemaakt door Gemeente Amersfoort en twee hoofdsponsoren:

ShadowDance wordt mede mogelijk gemaakt door:

Adres : Eemplein 77 (Eemhuis), 3812 EA Amersfoort Eemplein