Museumlint Maria Roosen


21 augustus 2013

|
Eind juni 2013 plaatste kunstenaar Maria Roosen (1957) sculpturen op verschillende lantaarnpalen in Amersfoort. Roosen kreeg de opdracht van Stichting Amersfoort in C en de gemeente Amersfoort om de route tussen de musea te markeren, naar een idee van voormalig Amersfoort in C directeur Gerard de Kleijn. Roosen koos ervoor om gebruik te maken van de lantaarnpalen die langs de hele route staan. Ze ontwierp grillige, transparante blauwe vormen, die als een hoed bovenop de lantaarnpalen liggen. Samen geven ze een subtiel kleurrijk accent aan de route tussen de musea. Het Museumlint strekt zich uit van het Eemplein, waar Kunsthal KAdE in 2014 heen verhuist, langs het huidige KAdE gebouw en Museum Flehite tot aan het Mondriaanhuis. Daarnaast loopt de route langs historische hoogtepunten zoals de Koppelpoort en brouwerij De Drie Ringen.


Roosen maakte van te voren schetsen, maar tijdens het glasblazen ontstonden de uiteindelijke vormen pas echt. Ze laat het blazen over aan professionele glasblazers en geeft tijdens het blazen aanwijzingen.
De vormen van de lantaarnpalen zijn als mal gebruikt, waar het glas tegenaan is geblazen.Vervolgens zijn de glazen objecten gebruikt om mallen te maken voor kunststof afgietsels.


Maria Roosen geeft aanwijzingen bij de installatie.


Installatie van het object bij het Eemhuis, vanaf 2014 de nieuwe locatie van KAdE.


In het auditorium van Kunsthal KAdE is t/m 25 augustus 2013 een presentatie van The making of ... van het kunstwerk Museumlint te zien.

Nynke Besemer
Foto's: Maria Roosen


Bookmark and Share
Wij gaan verhuizen. Vanaf 3 mei 2014 open in het Eemhuis, Eemplein 77, 3812 AE Amersfoort Eemplein