Naar home
Vertical text

Lezing door schrijver Erno Eskens

23.08.2023

Erno Eskens, filosoof en schrijver van het boek 'Beestachtige geschiedenis van de filosofie', vertelt in deze lezing over hoe dieren zijn afgebeeld in de loop van de geschiedenis en hoe dit samenhangt met het veranderende denken over (onze eigen) lichamelijkheid.

Tijdens deze lezing ‘Een beestachtige geschiedenis van de filosofie’ komt de opkomst van de publieke dierentuin als opvolger van de menagerie aan de orde. En de Jacobijnse revolutionairen die tijdens de Franse Revolutie niet alleen vrijheid eisten voor de onderdrukte mensen, maar ook opkwamen voor de dieren. Nog altijd een actuele eis. 

Een avond georganiseerd door Bibliotheek Eemland die aansluit bij de tentoonstelling ‘Wonderbaarlijke wezens’ in Kunsthal KAdE ter gelegenheid van 75 jaar Dierenpark Amersfoort.

Over het boek ‘Een beestachtige geschiedenis van de filosofie’
Aan de hand van talloze schilderijen, beeldhouwwerken, tuinontwerpen, historische foto’s en manuscripten vertelt dit boek hoe 26 eeuwen filosofie ons zelfbeeld hebben gevormd. Hoe kijken we in het bijzonder aan tegen ons lichaam en tegen onze dierlijkheid? Het verhaal begint bij de prehistorische cultus van de moedergodin en eindigt in onze tijd.

Met Plato’s zielenwagen reizen we door de geschiedenis van het denken. Twee paarden – symbool voor onze lichamelijke en sociale driften – stuwen ons voort. De wagenmenner – ons intellect – houdt de teugels stevig in handen en zet een beschaafde levenskoers uit. Maar in de Romantiek komen de paarden in opstand en moet de wagenmenner de teugels laten vieren. De mens weigert nog langer het driftleven te beteugelen. Vanaf dat moment wordt het dier in de mens bevrijd, wat leidt tot de emancipatie van de slaaf en de vrouw. Zij werden tot dan toe vooral als dierlijke wezens gezien. In onze tijd volgt de emancipatie van het dier zelf, terwijl ook de mens zelf verder verdierlijkt.

Wat: Lezing door Erno EskensWanneer: woensdag 23 augustusTijd: 19.30 – 21.00Leeftijd: volwassenenLocatie: Bibliotheek Eemland 
Kosten: €5 (leden), €7.50 (niet-leden)

Over Erno Eskens
Erno Eskens is (dier)filosoof, politicoloog, auteur, uitgever bij Noordboek en voorzitter van Vereniging Het Spinozahuis.

Deze activiteit wordt georganiseerd door Bibliotheek Eemland ihkv de tentoonstelling bij Kunsthal KAdE, kijk voor meer informatie op deze site. 

activiteiten erno eskens

Nu:4 Rijkscollecties & Hans Op de Beeck

27.01.2024 — 05.05.2024
21
Apr. 2024
Alle activiteiten
KAdEStudio

Kom zelf experimenteren en maken in de KAdEStudio!

KAdEShop

Kunstboeken, magazines, ansichtkaarten, designartikelen, gadgets en sieraden.

Kadeshop
KAdECafé

Het KAdECafé is de plek op het Eemplein voor een goede cappuccino of kopje thee, met of zonder taart.

KadeCafe