Tijdens deze lezing ‘Een beestachtige geschiedenis van de filosofie’ komt de opkomst van de publieke dierentuin als opvolger van de menagerie aan de orde. En de Jacobijnse revolutionairen die tijdens de Franse Revolutie niet alleen vrijheid eisten voor de onderdrukte mensen, maar ook opkwamen voor de dieren. Nog altijd een actuele eis.
Een avond georganiseerd door Bibliotheek Eemland die aansluit bij de tentoonstelling ‘Wonderbaarlijke wezens’ in Kunsthal KAdE ter gelegenheid van 75 jaar Dierenpark Amersfoort.
Over het boek ‘Een beestachtige geschiedenis van de filosofie’
Aan de hand van talloze schilderijen, beeldhouwwerken, tuinontwerpen, historische foto’s en manuscripten vertelt dit boek hoe 26 eeuwen filosofie ons zelfbeeld hebben gevormd. Hoe kijken we in het bijzonder aan tegen ons lichaam en tegen onze dierlijkheid? Het verhaal begint bij de prehistorische cultus van de moedergodin en eindigt in onze tijd.
Met Plato’s zielenwagen reizen we door de geschiedenis van het denken. Twee paarden – symbool voor onze lichamelijke en sociale driften – stuwen ons voort. De wagenmenner – ons intellect – houdt de teugels stevig in handen en zet een beschaafde levenskoers uit. Maar in de Romantiek komen de paarden in opstand en moet de wagenmenner de teugels laten vieren. De mens weigert nog langer het driftleven te beteugelen. Vanaf dat moment wordt het dier in de mens bevrijd, wat leidt tot de emancipatie van de slaaf en de vrouw. Zij werden tot dan toe vooral als dierlijke wezens gezien. In onze tijd volgt de emancipatie van het dier zelf, terwijl ook de mens zelf verder verdierlijkt.
Wat: Lezing door Erno Eskens
Kosten: €5 (leden), €7.50 (niet-leden)
Over Erno Eskens
Erno Eskens is (dier)filosoof, politicoloog, auteur, uitgever bij Noordboek en voorzitter van Vereniging Het Spinozahuis.
Deze activiteit wordt georganiseerd door Bibliotheek Eemland ihkv de tentoonstelling bij Kunsthal KAdE, kijk voor meer informatie op deze site.