Speciaal bij de tentoonstelling ‘BAKSTEEN | BRICK’ geeft Koen Mulder op 7 januari een lezing over het boek ‘Het Zinderend Oppervlak’, waarin hij dieper ingaat op de kern van het boek en alles wat hij sindsdien nog meer te weten is gekomen over de wereld van metselpatronen.
DEZE MAN IS GEK! Eerst ontmoet je hem en komt hij op je over als een vriendelijk en zachtaardig mens, die prima werk doet voor de organisatie van het onderwijs en die een inspirerende docent is voor architectuurstudenten… en nu dit. Hij ontwikkelt patronen met baksteen.
Dat staat er op de achterkant van Koen Mulder zijn boek ‘Het Zinderend Oppervlak’. Een boek waarin hij uitlegt hoeveel mogelijkheden er mogelijk zijn met baksteen. Met dit boek krijg je toegang tot alle mogelijke variaties van patronen die gemaakt kunnen worden als we beginnen met ontwerpen.
Op zaterdag 7 januari is een speciaal programma beschikbaar, bestaande uit een bezoek aan de tentoonstelling ‘BAKSTEEN | BRICK’, een lichtexperiment bij de folly ‘Fa-Brick’ van ATMosphere, en een lezing van Koen Mulder.
Wat: Lezing Koen Mulder
Wanneer: zaterdag 7 januari 2023
Inloop: 18.00-18.15
Tijd: 18.15-19.15
Kosten: 3,- voor de lezing Koen Mulder (inclusief drankje)*
*De combitickets met toegang tot de tentoonstelling, het lichtexperiment en de lezing zijn uitverkocht, het is wel mogelijk om een losse tickets te kopen voor de tentoonstelling en de lezing van Koen Mulder.
Let wel op: ‘BAKSTEEN | BRICK’ is te zien t/m zondag 8 januari 2023.
Over Koen Mulder:
Koen Mulder (Vianen 1971), studeerde architectuur en bouwtechnologie aan de TU Delft en is, na twaalf jaar te hebben gewerkt als architect bij Van Sambeek en Van Veen, Groosman Partners en HP Architecten, vanaf 2012 weer teruggekeerd als docent. Inmiddels doet Mulder ook onderzoek naar droog stapelsystemen in baksteen, natuur-inclusieve (kade)muren. Zo ontwierp hij ook de slangenmuur in de Elleboogkerk bij de tentoonstelling ‘BAKSTEEN | BRICK’ genaamd, ‘What do you want, Brick?’.
Over ‘Het Zinderend Oppervlak’:
Het Zinderend Oppervlak gaat over patroonkunst met baksteen. Eerst verdiept het zich in de traditionele metselverbanden en beschrijft het de systematiek van verbandspatronen. Vervolgens laat het zien hoe het verband met zijn stapeling, secundaire motief en bijzondere hoekoplossingen dienst kan doen als maat- en proportiesysteem voor de ontwerper. Daarna volgen de bijzonderheden van laag- en legpatronen, andere steenformaten, vormstenen, om ten slotte te besluiten met nieuwe productie- en toepassingstechnieken van baksteen bekeken vanuit patroonkunst, reliëf en schaduwwerking. Zie ook www.zinderendoppervlak.nl