Naar home

Wegens een interne renovatie is KAdE t/m 23 augustus gesloten. Vanaf 24 augustus is de tentoonstelling Slaap! bij KAdE te zien.

nieuws couzijn van leeuwen in vensters
Vertical text

In Memoriam Couzijn van Leeuwen

Kunsthal KAdE betreurt het verlies van beeldend kunstenaar Couzijn van Leeuwen die op 16 juli op 60-jarige leeftijd overleed. Couzijn heeft meerdere malen zijn werk geëxposeerd in Kunsthal KAdE. Bij de tentoonstelling ShadowDance in 2010 toonde hij een selectie uit zijn collectie schaduwfoto’s in een diavoorstelling. Een projectie van zijn eigen schaduwbeelden op telkens weer andere ondergronden, een plas water, kroos, of verdroogde grond. Een manier om de schoonheid van de natuur te willen grijpen en vast te houden. Deze collectie is nu een memento mori op zichzelf geworden.

In 2015, voor de openingstentoonstelling Vensters van KAdE in het Eemhuis 2015, bezocht gastcurator Marc Mulders zijn indrukwekkende huis en atelier toen nog in Amersfoort. Je betrad daar een eigen wereld vol geconstrueerde mysteriën en geheime verzamelingen. Bedacht door een bevlogen kunstenaar. Voor Couzijn was er geen verschil tussen wonen en werken: een wel heel bijzondere 24 uurs economie.

Marc Mulders: “De kunst van Couzijn van Leeuwen is niet in de eerste plaats ‘kunst voor witte-zalen- musea of kale galerie ruimten’. Beter komt het tot zijn recht in een cozy interieur. De kunst van Couzijn van Leeuwen, zijn prachtige geknipt-gemodelleerde versieringen van dieren en planten, doen mij denken aan hoe wij mensen ons thuis laten vergezellen door lieve aaibare huisdieren en fijn geurende bloemen. Omdat Couzijn’s dieren- en plantenwereld dan wel niet ‘echt’ is, spreekt die juist des te meer over de echte wereld, met haar Instagram poses, rich behavior en digital fake news. Zijn dieren en planten zijn pas echt! Weliswaar van ‘arm’ materiaal als karton, maar oh zo rijk en betoverend van gebaar mimiek en tactiliteit. In opstellingen met meerdere werken bijeen ontstaat er als het ware een maquette’ van de wereld om ons heen waar echter niet de mens maar dieren en planten de hoofdrol spelen. Couzijn geeft het woord niet voor niets vooral aan de dieren- en plantenwereld. In die zin past hij in het rijtje kunstenaars waar de natuur ook leading is: herman de vries, Erik Andriesse, Roos Holleman. Door mijn ervaring met Couzijn’s werk voor mijn groepsexpositie Vensters, ben ik anders gaan nadenken over de presentatie van kunst. Want het was allemaal mooi en ontroerend wat er te zien was, maar alleen in de hoek bij Couzijn werd het echt cozy en aaibaar…”

In 2017 presenteerde Couzijn een selectie van zijn vogels bij de tentoonstelling Goed Gemaakt. Misschien was hier ‘Subliem gemaakt’ een gepaster titel geweest.

In het Rietveldpaviljoen toonde hij meerdere werken in de Salon ’18/ Amersfoort – Utrecht.  Graag denken we ook terug aan zijn presentatie in De Vensterbank, zijn solo in de Koornmarktspoort in Kampen, zijn bijzondere vogelkast in de groene kamer van kasteel museum Sypesteyn in ‘Luchtkastelen’. Het prachtige hek voor het Centraal Museum. De duistere demonen in een horror vacui opstelling in een van de gevangeniscellen aan het Wolvenplein in Utrecht, en niet te vergeten de bijzondere kasten en voorwerpen voor het Coda museum Apeldoorn geïnspireerd door de daar gepresenteerde Aziatische collectie van het Rijksmuseum.

Als een verstilde ode staat het recent aangekochte werk ‘Airarium IV’ in museum Flehite. Dankzij Couzijn’s bezieling is het polystyreen koraal geworden en het karton ivoor.

Betoverend!

Juli 2019

Verwacht:Slaap!

24.08.2024 — 05.01.2025
24
Aug. 2024
Alle activiteiten
KAdEStudio

Kom zelf experimenteren en maken in de KAdEStudio!

KAdEShop

Kunstboeken, magazines, ansichtkaarten, designartikelen, gadgets en sieraden.

Kadeshop
KAdECafé

Het KAdECafé is de plek op het Eemplein voor een goede cappuccino of kopje thee, met of zonder taart.

KadeCafe