Naar home

Wegens een interne renovatie is KAdE t/m 23 augustus gesloten. Wel kun je de nieuwe installatie van Hans Op de Beeck bezoeken In De Elleboog aan de Langegracht 36. Vanaf 24 augustus is de tentoonstelling Slaap! bij KAdE te zien.

nieuws 2021 dvb jh 01b 1080x810 1
Vertical text

Jasper Hagenaar in De Vensterbank

Op 10 minuten loopafstand van Kunsthal KAdE zijn twee schilderijen van Jasper Hagenaar te zien in De Vensterbank op Bergstraat 32 te Amersfoort. Werk van de kunstenaar is gelijktijdig in de kunsthal te zien in de tentoonstelling 'Mirror | Mirror. Reflect Yourself!' Kunsthal KAdE is helaas nog gesloten, maar kom vast kunst kijken in De Vensterbank!

In De Vensterbank toont beeldend kunstenaar Jasper Hagenaar (geb. 1977) twee schilderijen uit zijn omvangrijke oeuvre, waarbij meerdere thema’s samenkomen; de figuur met gespreide armen en de vaas. Tegelijkertijd met De Vensterbank is zijn werk ook te zien in Mirror | Mirror in Kunsthal KAdE. Voor de tentoonstelling in KAdE maakte Hagenaar een anamorfose: een schilderij met een vertekende afbeelding, die er alleen met behulp van de spiegel realistisch uitziet. Ook hierin speelt de figuur met gespreide armen een hoofdrol.Jasper Hagenaar, Trophyvase, 2019. Foto: Lotte Stekelenburg Jasper Hagenaar, Trophyvase  2019, olieverf op paneel, 50 x 40 cm. Foto: Lotte Stekelenburg

“De figuur met open armen is een terugkerend thema binnen mijn werk”, vertelt Hagenaar. “Het is een pose met ontzettend veel associaties, o.a. de mens van Vitruvius en de zonnegroet. Ook in de werken voor Kunsthal KAdE komt het thema terug en vormt zo een mooie verwijzing naar die werken. Het beeld van de man voor de geschoten berenhuid is ontleend aan het allereerste werk(je) dat ik binnen dit thema heb gemaakt. Dit was een klein inkttekeningetje op de Rijksakademie in 2004. Door het te schilderen op een vaas, een thema dat pas veel later in mijn werk zijn intrede doet, voelde het alsof er een cirkel rond was.”

Lees het verhaal dat Jantine Kremer voor De Vensterbank schreef (Jantine is ook werkzaam bij Kunsthal KAdE als museumdocent) naar aanleiding van een gesprek met de kunstenaar in zijn atelier.

Jasper Hagenaar in zijn atelier
In het atelier van Jasper Hagenaar. Foto: Jolanda Meulendijks

Jasper Hagenaar in Kunsthal KAdE

In opdracht van Kunsthal KAdE maakte Hagenaar een werk met een anamorfose, dat er alleen met behulp van de spiegelcilinder realistisch uitziet. Op het eerste gezicht ziet het werk eruit als een vreemde, vervormde afbeelding, maar met gebruik van een ronde spiegel wordt deze vervorming verholpen en wordt de oorspronkelijke verhouding hersteld. Deze anamorfose laat zien dat de regels van perspectief niet alleen in rechte lijnen te volgen zijn, maar ook langs gebogen vormen, zolang de verhoudingen maar gelijk blijven.

“Het heeft met schilderen te maken, maar het gaat vooral over kijken”, aldus Hagenaar. Omdat de versie op papier, die hij gemaakt had, moeilijk te verlijmen bleek op de sokkel in de kunsthal, maakte hij het complete schilderij opnieuw, rechtstreeks op de sokkel.

Nieuwe tentoonstelling in Kunsthal KAdE

De tentoonstelling Mirror | Mirror laat de bezoeker zich verwonderen over de veelzijdigheid van het fenomeen spiegeling. Met de spiegel worden we dagelijks geconfronteerd. Op sociale media spiegelen we voortdurend onze identiteit. De huidige tijd vraagt meer dan ooit om (zelf)reflectie. Aan de hand van kunsthistorische, verhalende en wetenschappelijke invalshoeken worden bezoekers uitgenodigd deze reflectie te onderzoeken. Er is werk te zien van een dertigtal kunstenaars en designers uit binnen- en buitenland die zich op verschillende wijzen tot het fenomeen spiegels verhouden.

De Vensterbank in Amersfoort

De Vensterbank is zeven dagen per week te bezichtigen op de stoep van Bergstraat 32 te Amersfoort  en is dagelijks verlicht van 8 tot 23 uur. De Vensterbank ligt op 10 minuten loopafstand van kunsthal KAdE, en 10 minuten loopafstand van het Centraal Station.

Voor meer informatie en achtergrondverhalen: 
devensterbank.nl

nieuws vensterbank blauwmetrood

Nu:The Silent Reflection

27.01.2024 — 28.07.2024
KAdEStudio

Kom zelf experimenteren en maken in de KAdEStudio!

KAdEShop

Kunstboeken, magazines, ansichtkaarten, designartikelen, gadgets en sieraden.

Kadeshop
KAdECafé

Het KAdECafé is de plek op het Eemplein voor een goede cappuccino of kopje thee, met of zonder taart.

KadeCafe