Naar home

Wegens een interne renovatie is KAdE t/m 23 augustus gesloten. Wel kun je de nieuwe installatie van Hans Op de Beeck bezoeken In De Elleboog aan de Langegracht 36. Vanaf 24 augustus is de tentoonstelling Slaap! bij KAdE te zien.

nieuws img 2107
Vertical text

Kunsthal KAdE en Museum Flehite in top 3 Turing Toekenning 2017

Museum Flehite en Kunsthal KAdE verdienden een eervolle plek in de top 3 van de Turing Toekenning 2017 met het tentoonstellingsplan voor Caspar van Wittel 'De ontdekking van een Hollands meester in Italië'

Op woensdag 1 november 2017 werd de Turing Toekenning 2017 uitgereikt voor het meest uitzonderlijke tentoonstellingsconcept 2018-2020. Museum Flehite en Kunsthal KAdE verdienden een eervolle plek in de top drie in de categorie kleine tot middelgrote musea met het gezamenlijke plan voor Caspar van Wittel ‘De ontdekking van een Hollands meester in Italië’.

Uit het juryrapport:

“Kunsthal KAdE en Museum Flehite komen met een knap voorstel om samen een overzicht te geven van de relatief onbekende Hollandse meester Casper van Wittel, die rond zijn 20e naar Rome afreisde en daar vanaf 1675 furore maakte onder de naam Gaspare Vanvitelli. Van Wittel is volgens sommigen de grondlegger van het vedutisme. Waar Italianen in die tijd hun stadsgezichten opleukten met een cupido-feestje of een Fellini-waardig bacchanaal, toonde Van Wittel Venetië zoals het “was”, of nou ja, in elk geval zonder sprookjeswezens. Een nuchtere Nederlander in Italië, zeg maar. 
  Er wordt mooi, bijzonder, zelden-tot-nooit gezien werk naar Amersfoort gehaald – Wittel’s geboorteplaats – voor de allereerste overzichtstentoonstelling over deze 17e-eeuwse schilder. Een tentoonstelling die zowel de Nederlandse context toont waarin hij tot wasdom kwam, als de invloed die hij had op beroemde vedutisten als Canaletto en Bellotto.”

Van Piet Mondriaan is algemeen bekend dat hij in Amersfoort is geboren. Veel minder mensen weten dat Amersfoort nog een tweede bekende kunstenaar heeft voortgebracht: Caspar van Wittel (1653-1736). Hij was in Italië een gevierd kunstenaar, maar bleef in eigen land onbekend. De gezamenlijke musea in zijn geboortestad Amersfoort, Museum Flehite en Kunsthal KAdE, nemen enthousiast de taak op zich om Caspar van Wittel ook in Nederland de bekendheid te verschaffen die zijn indrukwekkende, hoogwaardige oeuvre rechtvaardigt.

In het voorjaar van 2019 zullen in Kunsthal KAdE in Amersfoort circa 40 schilderijen en 15 tekeningen van Van Wittel worden geëxposeerd, tezamen met schilderijen van Nederlandse voorlopers en Italiaanse navolgers. Parallel is een tentoonstelling te zien in Museum Flehite met werk van hedendaagse Nederlandse vedutisten, fotografen, schilders en tekenaars.

De Turing Toekenning is een tweejaarlijkse particuliere kunstprijs voor het meest uitzonderlijke tentoonstellingsconcept van museaal Nederland. Met deze prijs wil de Turing Foundation musea helpen hun internationale ambitieniveau te verhogen en in een vroeg stadium de beslissende bijdrage geven aan een uitzonderlijke expositie op het gebied van oude, moderne of hedendaagse beeldende kunst. Sinds 2015 wordt naast de Turing Toekenning I van € 500.000 voor grote musea ook de Turing Toekenning II van € 150.000 voor voor kleine en middelgrote musea uitgereikt. 

Voor de periode 2018-2020 dongen maar liefst 31 musea mee naar de kunstprijs, waarvan 19 in de categorie grote musea en 12 in de categorie kleine tot middelgrote musea. De Toekenning werd uitgereikt in het Fries Museum te Leeuwarden. Het winnende plan in de categorie kleine tot middelgrote musea was Zadkine aan Zee van Museum Beelden aan Zee. Foam Museum Amsterdam stond eveneens in de top drie met het tentoonstellingsplan voor Negative Beauty

De Turing Foundation van oprichters Pieter en Françoise Geelen is dankzij de Turing Toekenning een nog belangrijkere mecenas geworden voor museaal Nederland. De stichting fungeert vaak als vliegwiel bij de financiering, doordat zij al in een heel vroeg stadium, vaak als eerste, door musea betrokken wordt bij de ideeën voor tentoonstellingen.

Nu:The Silent Reflection

27.01.2024 — 28.07.2024
KAdEStudio

Kom zelf experimenteren en maken in de KAdEStudio!

KAdEShop

Kunstboeken, magazines, ansichtkaarten, designartikelen, gadgets en sieraden.

Kadeshop
KAdECafé

Het KAdECafé is de plek op het Eemplein voor een goede cappuccino of kopje thee, met of zonder taart.

KadeCafe