Naar home

Wegens een interne renovatie is KAdE t/m 23 augustus gesloten. Wel kun je de nieuwe installatie van Hans Op de Beeck bezoeken In De Elleboog aan de Langegracht 36. Vanaf 24 augustus is de tentoonstelling Slaap! bij KAdE te zien.

Vertical text

Kunsthal KAdE verlengt ‘Tell Me Your Story’ t/m 30 augustus

De tentoonstelling Tell Me Your Story, over 100 jaar storytelling in Afrikaans-Amerikaanse kunst, is tot en met 30 augustus verlengd. Met dank aan de genereuze bruikleengevers kan de expositie – op dit moment door de maatregelen rond de coronacrisis gesloten – langer in Amersfoort te zien zijn.

Zodra de omstandigheden het toestaan, heropent Kunsthal KAdE om dit bijzondere project weer voor het publiek zichtbaar te maken. Met de verlenging van Tell Me Your Story komt de geplande zomertentoonstelling over geëngageerde kunstenaars in New York in de jaren tachtig te vervallen.

Tell Me Your Story werd op 7 februari geopend en was in de eerste maand al zeer succesvol. Critici waarderen het eerste overzicht van Afrikaans-Amerikaanse kunst in Nederland. Het Belgische weekblad Knack schreef: Wie wil zien wat kunst kan betekenen voor het zelfbegrip van mensen, moet in Amersfoort de krachtige werken gaan bekijken van zwarte kunstenaars die hier bij ons nog veel te onbekend zijn. Het Parool: Het omgaan en afrekenen of overstijgen van de geschiedenis is de rode draad in Tell Me Your Story. (…) Alleen al daarom is een bezoek aan KAdE in Amersfoort een must. En voor De Volkskrant is het een indrukwekkende en groots opgezette expositie waar jarenlange voorbereiding in zit.

Ook in het gastenboek lieten bezoekers hun waardering blijken: Helemaal uit België en het was ruim de moeite!3e bezoek, elke keer nieuwe dingen gezienSterke tentoonstelling! Graag meer zwarte kunstenaars in Europese musea en Prachtig verhaal vol tegenstrijdigheden

Tell Me Your Story vertelt het verhaal van de Afrikaans-Amerikaanse bevolking door de afgelopen eeuw heen. De expositie is chronologisch ingedeeld in vijf tijdvakken: Harlem Renaissance (Jaren 20), Post Harlem Renaissance (Jaren 20 tot 50), Civil Rights (jaren 60 en 70), Black Renaissance (jaren 90) en Bloom Generation (nu). De gemeenschappelijke deler van de verschillende kunstenaars is de noodzaak om zich uit te drukken over hun persoonlijke en collectieve geschiedenis. Daarmee staan ze in een belangrijke Afrikaanse traditie: storytelling.

De tentoonstelling is samengesteld door gastcurator Rob Perrée: Zwarte Amerikaanse kunstenaars hebben veel belangrijks en veel moois te vertellen. Ze willen graag gehoord worden. In Nederland werden ze tot nu toe nauwelijks gehoord. Deze tentoonstelling biedt een unieke mogelijkheid om die schade in te halen.

Ruim 140 bruiklenen, voornamelijk uit de Verenigde Staten, van 50 kunstenaars hangen in Amersfoort. Inmiddels gelauwerde namen als Romare Bearden, Jacob Lawrence, Gordon Parks, Robert Colescott, Kerry James Marshall, Kara Walker, Kehinde Wiley en Henry Taylor worden getoond naast minder gekende kunstenaars als Aaron Douglas, Charles White, Elizabeth Catlett, Benny Andrews, Faith Ringgold, Todd Gray, Radcliffe Bailey en Devan Shimoyama. Veel van de werken zijn voor het eerst in Nederland te zien.

Ringgold levert nu ook een van de hoogtepunten van de tentoonstelling Tell Me Your Story, waarmee de Amersfoortse Kunsthal KAdE het belangrijkste overzicht van zwarte Amerikaanse kunst presenteert dat ooit in de Lage Landen te zien was (Knack). Maak kennis met de kernfiguren van de Afrikaans-Amerikaanse kunst en ontdek hun verhaal, zodra Kunsthal KAdE weer open kan voor het publiek.

De tentoonstelling in het najaar – waarin wordt gekeken naar de sociaal/politieke positie van hedendaagse Amerikaanse kunstenaars in de aanloop naar de presidentsverkiezingen op 3 november – blijft op het programma staan. Deze expositie is gepland van 26 september 2020 t/m 3 januari 2021.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en door de rijksoverheid: de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft namens de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een indemniteitsgarantie toegekend.

Mondriaan logo  Logo rce

Nu:The Silent Reflection

27.01.2024 — 28.07.2024
KAdEStudio

Kom zelf experimenteren en maken in de KAdEStudio!

KAdEShop

Kunstboeken, magazines, ansichtkaarten, designartikelen, gadgets en sieraden.

Kadeshop
KAdECafé

Het KAdECafé is de plek op het Eemplein voor een goede cappuccino of kopje thee, met of zonder taart.

KadeCafe