Op zaterdag 27 januari 2018 organiseert Kunsthal KAdE een symposium in het kader van de tentoonstelling Tell Freedom, 15 South African artists.

De kunstenaars in Tell Freedom zijn inspirerende representanten van een generatie Zuid-Afrikaanse kunstenaars die grotendeels is opgegroeid na de afschaffing van de apartheid. Zij dragen deze geschiedenis van geweld en onrecht met zich mee, maar richten tegelijkertijd hun pijlen op de toekomst en de rest van de wereld. In hun werk onderzoeken zij en leveren zij commentaar op sociale, politieke en economische onrechten die zijn ontstaan tijdens de koloniale - en apartheidsgeschiedenis. In het symposium zullen de thema's van deze werken worden besproken en bediscussieerd. Vragen die gesteld worden zijn: Hoe onderscheiden Zuid-Afrikaanse kunstenaars zich van kunstenaars uit andere Afrikaanse landen? En hoe verhoudt Nederland zich tot de sociale, politieke en economische onrechten in Zuid-Afrika?

Moderator: Imara Limon
Imara Limon is conservator bij het Amsterdam Museum. Zij werkte aan de tentoonstellingen Zwart Amsterdam (2016), Zwart & Revolutionair (2017) van The Black Archives, en ontwikkelde het programma New Narratives waarbij gastrondleiders vanuit diverse perspectieven opnieuw kijken naar museumcollecties. Limon is adviseur bij het Mondriaan Fonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst, bestuurslid van Kunsten ’92, en winnaar van de Museumtalentprijs 2017.

Spreker: Pauline Burmann
Pauline Burmann werkt als onafhankelijke onderzoeker, adviseur en curator in hedendaagse Afrikaanse kunst en theorie. Ze studeerde kunstgeschiedenis aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en Afrikaanse kunstgeschiedenis aan het SOAS in Londen. Ze doceert kunstgeschiedenis van de hedendaagse Afrikaanse kunst en theorie in verschillende landen, zoals Senegal, Ghana, Zuid-Afrika, Ethiopië en Soedan. In Nederland is Burmann voorzitter van het bestuur van de Thami Mnyele Award Stichting, een kunstenaarsresidentie voor kunstenaars uit Afrika.

Spreker: Mitchell Esajas
Mitchell Esajas studeerde bedrijfskunde en antropologie. Hij is voorzitter en medeoprichter van New Urban Collective, een netwerk voor studenten en young professionals van diverse culturele achtergronden. Vanuit NUC is hij betrokken bij initiatieven die bijdragen aan de dekolonisering van het onderwijs, diversiteit en inclusie op de arbeidsmarkt en het opzetten van The Black Archives.

Programma
12:30 - 13:00 Inloop
13:00 - 13:10 Welkomstwoord door Manon Braat, gastcurator
13:10 - 13:45 Keynote door Pauline Burmann
13:45 - 14:15 Keynote door Mitchell Esajas
14:15 - 14:30 Pauze
14:30 - 15:15 Korte presentaties door kunstenaars MADEYOULOOK en Ashley Walters
15:15 - 16:00 Paneldiscussie over processen van dekolonisatie en de rol van de kunstwereld daarin
16:00 - 16:15 Conclusie door moderator Imara Limon

Deelname aan het symposium is gratis voor bezoekers van de tentoonstelling, vooraf aanmelden via boekingen@kunsthalkade.nl wordt op prijs gesteld.
Voertaal: Engels