Meer informatie +

Passend bij 150 Jaar Mondriaan en het thema 'de verbeelding' dat centraal staat, organiseren Bibliotheek Eemland en Kunsthal KAdE de theatrale lezing van Arne Hendrinks over The Incredible Shrinking Man. Via speculatief ontwerponderzoek verkent Hendriks de mogelijkheden en gevolgen van een mens van een halve meter lang. The Incredible Shrinking Man draait in essentie om de wens om te krimpen. Bij krimp denken we vooral aan wat we opgeven en hebben we geen oog voor wat we winnen. Maar wanneer iets krimpt, ontstaat er ook altijd ruimte voor iets anders of iets nieuws. The Incredible Shrinking Man creëert een mentale ruimte om vrij te denken, daar waar in de realiteit deze ruimte nauwelijks bestaat. Ruimte om te denken over wat ons nieuwe paradijs kan zijn. Een theatrale lezing die dus goed past bij het idee van een Schurend Paradijs, we moeten minder, maar kunnen en willen we dit wel? The Incredible Shrinking Man draait om de behoefte te creëren en tegelijkertijd de wens om minder te willen.

Wanneer: woensdagavond 25 mei 2022
Tijd:
20.15 - 22.00 uur
Locatie:
KAdECafé, Eemplein 75
Kosten:
7,50

koop ticKET(S)


De theatrale lezing wordt georganiseerd in het kader van de tentoonstelling 'Schurend Paradijs'. Deze tentoonstelling start vanuit Mondriaans zoektocht naar een 'Aards Paradijs': een modernistische droom van een maakbare wereld op basis van vorm en stijl, waarin de mensen vanuit vrijheid naar het ware, goede en schone streven. In de hedendaagse kunst lijkt het ideaal van een maakbare wereld naar de achtergrond verdwenen. In plaats daarvan is er reflectie op de wereld en maatschappij. In de tentoonstelling 'Schurend Paradijs' in Kunsthal KAdE en de Elleboogkerk analyseren kunstenaars de huidige staat van zijn en wijzen ze de toeschouwer door middel van een ervaring op de realiteit waarin wij leven.

Over de spreker:

Arne Hendriks is kunstenaar, curator en ongedisciplineerd artistiek onderzoeker. Op speculatieve wijze onderzoekt hij de huidige en toekomstige relatie tussen Homo sapiens en de Aarde. Hendriks startte The Incredible Shrinking Man in 2007 en won in 2014 de Future Concepts Award. In 2022 bestaat het project 15 jaar. In dit jaar wordt het jubileum kracht bijgezet met een unieke serie theatrale lezingen van Arne Hendriks over zijn onderzoek, waarin hij zijn unieke visie en kennis over krimp met een breder publiek deelt. In de lezing geeft hij op serieuze én ontregelende wijze uiting aan de dilemma's, ambiguïteit en uitdagingen die krimp in zicht heeft. 

De Theatrale lezing The Incredible Shrinking Man is een intitiatief van Johan Idema, i.s.m. Arne Hendriks, actrice/regisseur Isil Vos en Stichting Nieuwe Helden. De lezing wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Fonds 21, de VriendenLoterij en het Pauwhof Fonds.