Persinformatie over het lopende en komende programma en hoge resolutie beeldmateriaal is op aanvraag beschikbaar, stuur je verzoek op naar Christel Rengers en Dieuwertje Sjoerds via pers@kunsthalkade.nl of bel 033 422 50 38.
Wil je op hoogte blijven van onze tentoonstellingen? Meld je aan voor onze perslijst.
aanmelden voor de perslijst
Persbericht tentoonstelling Slaap! – 24 augustus t/m 5 januari 2025
Slapen, zo vertrouwd maar oh zo vreemd. Zoals eten en drinken is het een eerste levensbehoefte. Een dagelijks wederkerend fenomeen waar je een derde van je leven met behulp van een interne biologische klok aan over geeft. Tijdens de slaap worden je hersenen schoongespoeld waardoor verbindingen tussen hersencellen veranderen en waarbij sommige connecties sterker worden zodat je dingen onthoudt. En niet onbelangrijk, slaap helpt ook om stress en emoties minder hevig te maken. De wetenschap heeft inmiddels al veel ontdekt, maar niet alles en daardoor blijft het ook in het domein van de kunsten een interessant gegeven. De familietentoonstelling Slaap! neemt je vanaf 24 augustus mee in een kleine verkenning naar het grote domein van de slaap en de droom, door de ogen van een vijftigtal beeldend kunstenaars en ontwerpers. Zij laten je het wezenlijke belang en het voorrecht van rust ervaren.
WAKE SLEEP DREAM REPEAT
In de tentoonstelling doorloop je de vier slaapfasen; van sluimerslaap naar lichte slaap, waarna je doorgaat naar de diepe slaap en (slaap)wandelt via de droom naar een grote slaapzaal waarin het bed centraal staat. Van feeërieke tot soms schrijnende slaapplaatsen in schilderijen en sculpturen zoals een bed in de vorm van een rasp van Mona Hatoum, het hemelse bed van Hans van Bentem, of het geschilderde zelfportret van een slapende Teun Hocks in een verhuisdoos. Lang niet iedereen heeft een ideale slaapcyclus; stress en angst leiden vaak tot stoornissen zoals slapeloosheid en het hebben van nachtmerries. Neem voor deze duistere kant van de slaap de omweg via de ruimte Slaap/Waak. Maak kennis met het indringende werk Moe van Aalt van de Glind, dat gaat over de chronische vermoeidheid van zijn vriendin. Start hierna desgewenst een tweede rondgang door de tentoonstelling en onderga een tweede of derde slaapcyclus, net zo lang tot je hopelijk geheel verkwikt de tentoonstelling verlaat!
Sluimerslaap / lichte slaap / diepe slaap / droom
In de sluimerslaap is daar het mysterieuze blauwe uur, de overgang tussen dag en nacht (en andersom) verbeeld door Yasmijn Karhof en Merel Karhof in hun werk The Blue Hour. Sarah Mei Herman legt de bijzondere gevoelige doezelstaat van bewustzijn tussen waak en slaap (hypnagogie) vast. Het gevoel van de lichte zoete slaap, komt heel gevoelig tot uiting in het gezicht in gegoten glas gemaakt door Leiko Ikemura. Het gevoel van in een diepe slaap vallen laat de video ‘Sleeping Beauty’ van Carlijn Jacobs heel mooi zien. In de diepe REM slaap komen je hersenen tot rust, en worden creatieve connecties gesmeed. Mladen Stilinović maakte in 1978 deze zelfportretreeks van een slapende kunstenaar. Het werk heet treffend: Artist at Work.
Op weg in dromenland stuit je op het werk Threshold of Complexity van Harm van den Berg. De diepzwarte achtergrond als de representatie van de slaaptoestand, terwijl de witte getekende netwerken associaties oproepen met de onbewuste hersenprocessen tijdens verschillende slaapstadia.
Er is werk te zien van:
Philip Aguirre Y Otegui (BE) / Anas Albraehe (SY) / Barbora Adamonytė-Keidūnė (LT) / Stéphane Argillet and Gilles Paté (FR) / Carolien Arnold (NL) / Hans van Bentem (NL) / Stijn Ter Braak (NL) / Paul Bogaers (NL) / Harm van den Berg (NL) / Sophie Conroy (UK) / Bekhbaatar Enkhtur (MN) / Martin Fenne (NL) / Giovanni Battista Franco (IT) / Louis Fratino (US) / Lenz Geerk (CH) / Jacques de Gheyn (III) (NL) / Aalt van de Glind (NL) / Daniel Godínez Nivón (MX) / Francisco José de Goya (ES) / Frank Halmans (NL) / Geoffrey Holder (TT / US) / Mona Hatoum (LB) / Sarah Mei Herman (NL) / Teun Hocks (NL) / Li Hui (CN) / Leiko Ikemura (JP) / Saodat Ismailova (UZ) / Carlijn Jacobs (NL) / Pieter Jennes (BE) / Yasmijn Karhof & Merel Karhof (NL) / Carla Kogelman (NL) / Koen Ebeling Koning (NL) / Frank Koolen (NL) / Friedrich Kunath (DE) / Gerard de Lairesse (BE) / Alexandra Leykauf (DE) / Domenico Marchetti (IT) / Tony Matelli (US) / Frans Xaver Messerschmidt (DE) / Hendrik Moolenyzer (NL) / Bernard Picart (FR) / Paul de Reus (NL) / Julika Rudelius (DE) / Tobias Schalken (NL) / Hinke Schreuders (NL) / Sondi (CM | DE) / Ted Spagna (US) / Mladen Stilinović (SV) / Daniel Willem Stoopendaal (NL) / Maurice van Tellingen (NL) / Troika (UK) / Gavin Turk (UK) / Kaari Upson (US) / Utsav Verma (IN) / Marcel van der Vlugt (NL) / Andy Warhol (US) / Willem Weismann (NL) / Lothar Wolleh (DE)
Extra locatie de Mannenzaal
Tijdens de tentoonstelling Slaap! kun je in specifieke dagen in september en oktober de monumentale Mannenzaal van het St. Pieters en Bloklands Gasthuis bezoeken. Deze mannenzaal met bijbehorende Kapel, gebouwd in 1531, heeft nog 22 originele bedstedes, waardoor bezoekers een uniek beeld kunnen krijgen hoe de gastelingen hier gewoond hebben. In de Mannenzaal zijn verschillende kunstwerken te beleven.
In de kapel vind je een reusachtige lappenpop gemaakt door kunstenaar Frank Koolen die je mag omhelzen. De pop is duidelijk niet meer nieuw. Ze lijkt vastgehouden en eindeloos geknuffeld totdat de eigenaar in slaap viel. Een repetitief hummend zingen trekt de aandacht; waardoor je het raadselachtige Adrift wordt binnengezogen van filmmaker Julika Rudelius. En maak kennis met Voulez-Vous Coucher, de interactieve installatie van theatermaker Carolien Arnold. Daarnaast is er een uitgebreid publieksprogramma.
Op verschillende momenten (28 september, 5, 12 en 19 oktober) wordt de – speciaal voor de tentoonstelling gemaakte – voorstelling Voulez-Vous Coucher opgevoerd die is ontwikkeld door theatermaker Carolien Arnold en het MAAT Saxophone Quartet, in opdracht van September Me en Kunsthal KAdE.
Publieksprogramma Kunsthal KAdE
Tijdens de tentoonstelling is er van alles te doen voor jong en oud rondom het thema slaap. Van de wekelijkse instaprondleiding, yoga tussen de kunstwerken, kinderrondleidingen, tot slaapwandelen met de Amersfoortse Gidsen en nog veel meer workshops, rondleidingen en activiteiten. Ook in de KAdEStudio kun je zelf aan de slag met slaapverhalen, slaaphoudingen en ontdek je een heleboel slaapverwekkende weetjes.
Bekijk de volledige programmering op de site.
Wat is jouw superkracht?
Bezoek je KAdE met je (klein)kinderen? Voor families met kinderen van 6-12 jaar is bij de tentoonstelling Slaap! voor het eerst de familieroute SUPERKUNST! (gratis) te leen. Want wist je dat kunstwerken superkrachten hebben? Door middel van kletsvragen, fantaseeropdrachten en spelletjes ontdek je samen met je familie de superkrachten van kunst.
Samenvatting
De familietentoonstelling Slaap! neemt je mee in een kleine verkenning naar het grote domein van de slaap en de droom, door de ogen van een vijftigtal beeldend kunstenaars en ontwerpers. Hier heerst even een andere tijd. Je doorloopt de vier slaapfasen van sluimerslaap naar lichte slaap, gaat door naar de diepe slaap en (slaap)wandelt via de droom naar de grote zaal waar het bed centraal staat. Of je maakt de omweg via Slaap/Waak, want lang niet iedereen heeft een ideale slaapcyclus. Stress en angst leiden vaak tot slapeloosheid en slaapproblemen. Maak desgewenst een tweede rondgang naar een tweede slaapcyclus, net zo lang tot je hopelijk geheel verkwikt de tentoonstelling verlaat!
Catalogus
Bij de tentoonstelling verschijnt een kleine geïllustreerde catalogus. Deze catalogus is te koop in de KAdEShop. ISBN: ISBN/EAN: 978-94-90153-39-7