Algemene informatie over jouw schoolbezoek

Kom je dit schooljaar met je klas naar Kunsthal KAdE? Op maandagen is de kunsthal gesloten voor vrij publiek, maar speciaal geopend voor scholen. Op deze dag kunnen we tussen 09.00 en 17.00 uur meerdere groepen ontvangen. Het is ook mogelijk van dinsdag t/m vrijdag je bezoek in te plannen. Rondleidingen worden begin van de ochtend of einde middag ingepland en kunnen tot uiterlijk een week van tevoren worden aangevraagd.

Een bezoek aan Kunsthal KAdE is zelfstandig mogelijk, maar ook onder begeleiding van onze ervaren museumdocenten. Ons team van museumdocenten staat klaar om jou en je leerlingen mee te nemen door onze tentoonstellingen. Door middel van speciale gesprekstechnieken (Enquiry Based Learning) en leuke opdrachten (MuseumHack) bekijken jullie samen de kunstwerken.


Rondleidingen en lesmateriaal
voor basis en voortgezet onderwijs

Groepen uit het basisonderwijs, leerlingen van het voorgezet onderwijs en studentengroepen zijn, individueel of in groepsverband, het hele jaar door van harte welkom in Kunsthal KAdE om het afwisselende aanbod van tentoonstellingen te bekijken op het gebied van (hedendaagse) kunst, vormgeving, design, eigentijdse visuele cultuur en architectuur. Er is voor het voortgezet onderwijs altijd een kunstwijzer beschikbaar.

De tentoonstellingen kunnen op verschillende manieren worden bezocht.

Rondleidingen: een museumdocent neemt de groepen mee in een interactieve rondleiding door de tentoonstelling. Leerlingen worden actief betrokken bij hetgeen ze zien. Door middel van vragen en opdrachten leren ze zelf en gezamenlijk te kijken en beargumenteren.

Praktische informatie: de duur van de rondleiding is 60 minuten. Per 15 leerlingen roosteren wij één museumdocent in en vragen we je voor één begeleider te zorgen. We kunnen een klas van maximaal 30 leerlingen per rondleiding ontvangen.

Je bezoek voorbereiden: speciaal voor het basis en voortgezet onderwijs worden er lessen ontwikkeld. Je vindt Kunsthal KAdE op LessonUp met voorbereidingslessen voor op het digibord. Met deze lessen maak je je leerlingen alvast warm voor het bezoek. De museumdocent kan tijdens de rondleiding voortborduren op de voorkennis die de leerlingen al hebben opgedaan. De ervaring leert dat het bezoek leerzamer én leuker wordt naarmate er meer tijd aan de voorbereiding wordt besteed. Het bezoek wordt een feest van herkenning!

lesmateriaal

Speciale onderwijsprogramma’s
voor basis en voortgezet onderwijs 

Naast onze rondleidingen en voorbereidingslessen, hebben we speciaal voor de bovenbouw van het basisonderwijs en voortgezet onderwijs twee onderwijsfilms ontwikkeld waarin leerlingen een kijkje in de keuken van Kunsthal KAdE krijgen. Hoe wordt een tentoonstelling gemaakt?

KAdE achter de schermen

Vanaf schooljaar 2022 – 2023 presenteert Kunsthal KAdE het onderwijsprogramma: KAdE achter de schermen.

Wat komt er kijken bij het maken van een tentoonstelling? Is een kunsthal iets anders dan een museum? En wie zijn de mensen achter een tentoonstelling en wat doen ze? Deze vragen en vele andere worden beantwoord in deze interactieve workshop. Op school kijken de leerlingen eerst de nieuwe film KAdE achter de schermen. Na deze voorbereiding in de klas, gaan de leerlingen zelf polshoogte nemen in de Kunsthal. Samen met de museumdocent onderzoeken ze hoe de nieuwe tentoonstelling in elkaar zit. Na afloop maken ze in de klas een eigen tentoonstelling. Een programma speciaal voor het PO & VO. Ook interessant voor jouw school of opleiding? Neem dan contact op om de mogelijkheden te bespreken: educatie@kunsthalkade.nl.trailer film


Speciaal voor het basisonderwijs

Digitale Scheurkalender I voor groep 4,5 en 6

Het barst van de kunst in Amersfoort, niet alleen in de musea maar ook op straat. Ontdek bijzondere kunstwerken met de digitale scheurkalender. Deze gratis tool voor op het digibord zit vol spannende kijk-, denk- en spelopdrachten over Amersfoortse kunst. De scheurkalender is zo opgebouwd dat je het als een soort kunstsnack tussen de bedrijven door kunt inzetten. Kijk, kunst! is het museumproject dat aansluitend te boeken is. De leerlingen komen in aanraking met verschillende kunstwerken in het museum. Daarna gaan ze zelf aan de slag in een workshop Tekenen met Houtskool. Want door te tekenen zie je meer! Kunsthal KAdE haalt drie keer per jaar kunstwerken van over de hele wereld naar Amersfoort en heeft geen eigen collectie, daardoor is er elke keer weer iets totaal nieuws te zien. Bij iedere wisseltentoonstelling maakt Kunsthal KAdE één bijpassend scheurkalenderblaadje.

 digitale scheur kalender


Speciaal voor het voortgezet onderwijs

Kunstwijzers

Het is mogelijk je leerlingen zelfstandig (en op eigen gelegenheid) de tentoonstelling te laten bezoeken. Bij iedere tentoonstelling ontwikkelen we Kunstwijzers: een boekje met vragen en opdrachten die de leerlingen op weg helpen om de kunstwerken te bekijken, er betekenis aan te geven en er een mening over te vormen.

Praktische informatie: de kunstwijzer is te maken in ongeveer 40 minuten. Wanneer je leerlingen op eigen gelegenheid komen, geef ons dan even door in welke periode we ze kunnen verwachten. Geef de komst van je leerlingen aan door een mailtje te sturen naar boekingen@kunsthalkade.nl, dan zorgen wij dat Kunstwijzers en potloden klaarliggen.

Your art | My story

Jaarlijks bieden we in samenwerking met NEOS Cultuuronderwijs Your art I My story voor voortgezet onderwijsgroepen aan bij tentoonstellingen in Kunsthal KAdE. Voorheen was dit het programma KunstGedichten, nu in een nieuw jasje! In het project Your art | My story reageren leerlingen met spoken word op een kunstwerk uit de tentoonstelling van KAdE. Leerlingen zetten hun eigen tekst om in een krachtige performance en worden hierin begeleid door jong professionals.

Nieuwsbrief en docentenmiddagen

Bij elke nieuwe tentoonstelling organiseren we een docentenmiddag. Hoor meer over speciaal aanbod bij de expositie, ga mee met een flitsrondleiding en ontmoet collega’s van andere scholen. Wil je op de hoogte blijven van het educatief programma van Kunsthal KAdE en uitnodigingen ontvangen voor de docentenmiddagen (drie keer per jaar)? Meld je dan aan via educatie@kunsthalkade.nl.

Naast de op deze website genoemde manieren zijn er meer mogelijkheden voor educatieve projecten met Kunsthal KAdE. We horen graag op welke manier het tentoonstellingsprogramma van KAdE zou kunnen aansluiten bij de activiteiten op jouw school. Voor vragen, suggesties en/of voorstellen, stuur een bericht naar Tess Bonouvrié via: educatie@kunsthalkade.nl.

Bekijk ook het educatief aanbod voor onderwijs in Museum Flehite en het Mondriaanhuis.