Naar home

Wegens een interne renovatie is KAdE t/m 23 augustus gesloten. Wel kun je de nieuwe installatie van Hans Op de Beeck bezoeken In De Elleboog aan de Langegracht 36. Vanaf 24 augustus is de tentoonstelling Slaap! bij KAdE te zien.

Vertical text

Africa Supernova

24.09.2023 — 07.01.2024

De hedendaagse Afrikaanse schilderkunst collectie van Carla en Pieter Schulting: te zien in Kunsthal KAdE t/m 7 januari.

Kunstenaar(s):
Alice Mann
Mashudu Nevhutalu
Serge Alain Nitegeka
Thenjiwe Niki Nkosi
Jean David Nkot
Lunga Ntila
Kelechi Nwaneri
Kaloki Nyamai
Johnson Ocheja
Emma Odumade
Olamide Ogunade
Lord Ohene
Oliver Okolo
Niyi Olagunju
Godwin Champs Namuyimba
Cassi Namoda
Wangechi Mutu
Kojo Marfo
Manyaku Mashilo
Wonder Buhle Mbambo
Dankyi Mensah
Cristina de Middel
Sungi Mlengeya
Miska Mohmmed
Lerato Motaung
Baudouin Mouanda
Zanele Muholi
Richard Mudariki
Cinthia Sifa Mulanga
Thandiwe Muriu
Ayanfe Olarinde
Babajide Olatunji
Eniwaye Oluwaseyi
Mary Sibande
Ngadi Smart
Ephrem Solomon
Sanlé Sory
Moffat Takadiwa
Nirit Takele
Barthélémy Toguo
Zandile Tshabalala
Chukwudubem Ukaigwe
Lina Iris Viktor
Didier Viodé
Lulama Wolf
Saint Etienne Yeanzi
Tschabalala Self
Collin Sekajugo
Deborah Segun
Oluwole Omofemi
Araba Opoku
David Otaru
Adjaratou Ouedraogo
Dawit L. Petros
Thebe Phetogo
Aviwe Plaatjie
Zizipho Poswa
Otis Kwame Kye Quaicoe
Talia Ramkilawan
Athi-Patra Ruga
Chéri Samba
César Schofield Cardoso
Luyanda Zindela
Kelani Abass
Richard Butler Bowdon
CATPC
Edson Chagas
Kudzanai Chiurai
Joana Choumali
Feni Chulumanco
Soly Cissé
Serge Attukwei Clottey
Alioune Diagne
Omar Victor Diop
Wabi Dossou
Matthew Eguavoen
Victor Ekpuk
Sesse Elangwe
Frédéric Bruly Bouabré
Armand Boua
Adel Abdessemed
Stacey Gillian Abe
Aboudia
Tyna Adebowale
Tunji Adeniyi-Jones
Annan Affotey
Amina Agueznay
Joël Andrianomearisoa
Boris Anje a.k.a. Anjel
Cornelius Annor
Ajarb Bernard Ategwa
Richard Atugonza
Carlos Blaaker
Kwesi Botchway
Esiri Erheriene-Essi
Johnson Eziefula
Dada Khanyisa
Lindokuhle Khumalo
Ayogu Kingsley
Abdoulaye Konaté
Tegene Kunbi
Laetitia Ky
Joy Labinjo
Wole Lagunju
Moshekwa Langa
Sthenjwa Luthuli
Zemba Luzamba
Gonçalo Mabunda
John Madu
Turiya Magadlela
Matt Kayem
Bonolo Kavula
Leila Rose Fanner
Osvaldo Ferreira
Sanaa Gateja
Prince Gyasi
Hassan Hajjaj
Dan Halter
Fathi Hassan
Lubaina Himid
Isshaq Ismail
Jack Kabangu
Kiripi Katembo
Dr. Esther Mahlangu
Marlene Dumas
Samson Kambalu
Neo Matloga
Simphiwe Ndzube

De Afrikaanse schilderkunst heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Ze weerspiegelt het zelfbewustzijn waarmee de kunstenaars op het continent naar zichzelf en hun positie in de wereld kijken. Verzamelaars Carla en Pieter Schulting hebben in deze periode een grote collectie schilderijen – aangevuld met enkele sculpturen en foto’s – verworven uit alle delen van Afrika, waarmee ze een mooi inzicht geven in waar de Afrikaanse schilderkunst op dit moment voor staat. Veel kunstenaars in de collectie hebben zichzelf of hun directe omgeving als onderwerp met portretten, figuurstukken en genretaferelen. 

‘De tentoonstelling is een explosie van kleuren en energie, precies zoals de titel Africa Supernova belooft.’ (Trouw) 

Er worden 145 kunstwerken getoond van 135 verschillende kunstenaars uit 33 Afrikaanse landen. Kernen worden gevormd door kunstenaars uit Zuid-Afrika, Ghana, Nigeria, Ivoorkust, Kameroen, Oost-Afrika (Kenia, Oeganda, Ethiopië) en Noord-Afrika. Hoewel nooit compleet, geeft de verzameling een gelaagd beeld van de manier waarop Afrikaanse kunstenaars reflecteren op hun zelfbeeld en hoe hun verbeeldingskracht uitstraalt naar de hele wereld.    

Africa Supernova. Hedendaagse Afrikaanse schilderkunst collectie van Carla en Pieter Schulting is van 24 september t/m 7 januari te zien in Kunsthal KAdE.

Interview met verzamelaars Carla en Pieter Schulting

Aanvullende informatie over de tentoonstelling:

Kunsthal KAdE toont de collectie Afrikaanse kunst van Carla en Pieter Schulting. In de afgelopen vijf jaar hebben zij een omvangrijke verzameling aangelegd van 170 kunstwerken van 154 kunstenaars uit 33 Afrikaanse landen en de Afrikaanse diaspora. In de tentoonstelling Africa Supernova wordt een dwarsdoorsnede uit de collectie getoond, die laat zien hoe divers, complex en veelbelovend de artistieke ontwikkeling van de hedendaagse Afrikaanse kunst is. Kernen worden gevormd door kunstenaars uit Zuid-Afrika, Ghana, Nigeria, Ivoorkust, Kameroen, Oost-Afrika (Kenia, Oeganda, Ethiopië) en Noord-Afrika. Met een focus op jonge kunstenaars – het grootste deel is rond de dertig jaar oud – is de tentoonstelling een bloemlezing uit een kunstscene in opkomst. Samen met Carla en Pieter Schulting zijn we ooggetuigen van de bloei van een groep kunstenaars die in het kielzog van een aantal – inmiddels – grote namen de kunstwereld bestormt. De focus ligt op schilders, met daarnaast een aantal beeldhouwers en een groeiende aandacht voor fotografie.  

Een geschiedenis van vele geschiedenissen
Te zien is het werk van schilders, beeldhouwers en fotografen met zowel een intense figuratieve eigen beeldtaal als een liefde voor uitgesproken abstractie. Zij presenteren Afrika vanuit het besef van de manier waarop eeuwenlang met het zwarte lichaam is omgesprongen. “Hedendaagse Afrikaanse kunstenaars vouwen – vanuit dit besef – verleden, heden en toekomst in elkaar”, schrijft Azu Nwagbogu (co-curator Buro Stedelijk, Amsterdam) in zijn bijdrage aan de catalogus, “waarmee ze een gat opvullen (lees: wond) dat niet zomaar overbrugd kan worden met het zelfcitaat van de figuratie”. ‘Het’ is niet slechts een politieke of artistieke uitspraak, ‘het’ is een kwestie van poise” zo zegt Nwagbogu. Poise als een attitude in de beeldtaal van hedendaagse Afrikaanse kunst om onderwerpen een eigen waarde te geven, ongeacht de context. “Het zwarte lichaam wordt gedefinieerd door haar aanwezigheid en is overschreven met uitvergrotende symbolen. Dat is een element dat je niet alleen ziet, maar ook voelt in veel werken in de Schulting Collectie”, aldus Nwagbogu.  

‘Niet alles wat onder ogen wordt gezien kan worden veranderd, maar niets kan worden veranderd totdat het onder ogen wordt gezien’, zei de Afro-Amerikaanse romanschrijver James Baldwin. Als je naar het rijke visuele vocabulaire van de Afrikaanse kunstenaars in de Schulting Collectie kijkt, voel je lange geschiedenissen, vele ervaringen – ook traumatische – en grote verhalen die klaar zijn om verteld te worden. Belicht vanuit een persoonlijk perspectief, vaak met de kunstenaars zelf of hun vrienden als het middelpunt, maar met een universele ondertoon. Een geschiedenis van vele geschiedenissen, verbeeld vanuit specifieke gezichtspunten en individuele culturele ervaringen.   

‘Elk kunstwerk laat een sprankje van een mens zien, van landen, een bevolkingsgroep, een subcultuur, een (soms te weinig gehoorde) proteststem. ‘Daarom vind ik het denk ik zo fijn dat er zo veel ménsen te zien zijn.’ – Marian Duff, directeur Open Space Contemporary Art Museum, Amsterdam-Zuidoost (interview Mister Motley) 

Wat is Afrikaanse kunst?
In een interview voor de catalogus vertellen Carla en Pieter Schulting over hun passie en hun motivatie achter het verzamelen van Afrikaanse kunst.  

Pieter Schulting: “Wat is Afrikaanse kunst? Dat bestaat eigenlijk niet, omdat het zo divers is. Een kunstenaar uit Marokko kan een heel ander werk maken dan een kunstenaar uit Zuid-Afrika. Het is natuurlijk een enorm continent en we willen ook laten zien dat er grote verschillen zijn. Zelf heb ik, sinds we Afrikaanse kunst verzamelen, een andere kijk op het continent gekregen. Het ontdekken van de kunstwerken en het ontmoeten van mensen uit veel verschillende Afrikaanse landen is erg leerzaam en inspirerend.” 

Carla Schulting: “De titel Africa Supernova weerspiegelt hoe de kunst van het Afrikaanse continent de afgelopen jaren stormenderhand de kunstwereld heeft veroverd, als in een explosie. We beginnen nog maar net te ontdekken wat het Afrikaanse continent voor ons in petto heeft. De titel is bedacht door de Nigeriaanse curator Azu Nwagbogu, die volgend jaar het Benin-paviljoen zal cureren voor de Biënnale van Venetië. Deze titel vat goed samen dat onze collectie niet gemakkelijk in een hokje te plaatsen is, zo gevarieerd en divers als die is. We verzamelen alleen werken waar we van houden, die ons in het hart raken. Het is een explosie van creativiteit en dat is precies wat we willen laten zien.” 

Pieter Schulting: “Met deze tentoonstelling willen we een overzicht geven van de jonge kunstenaars die nu Afrika op de wereldkaart zetten. We denken dat wanneer je over twintig jaar terugkijkt, deze periode deel gaat uitmaken van de kunstgeschiedenis.”   

De catalogus bestaat uit 232 volledig geïllustreerde pagina’s met hun gehele collectie kunst uit Afrika en de diaspora. Het bevat naast het interview twee essays, door Azu Nwagbogu en Raphael Dapaah, en circa 150 biografieën van de kunstenaars in de collectie.  

‘Wie de rijke beeldtaal van de kunstenaars in de Schulting Collectie bekijkt, voelt de lange geschiedenis, de ervaringen en de grote verhalen die klaar zijn om verteld te worden. Belicht vanuit het persoonlijk perspectief van de Schultings, maar met een universele ondertoon. The future belongs to Africa.’ (MUZE) 

Africa Supernova. Hedendaagse Afrikaanse schilderkunst collectie van Carla en Pieter Schulting is van 24 september t/m 7 januari te zien in Kunsthal KAdE. 

Deelnemende kunstenaars
Kelani Abass (NG), Adel Abdessemed (DZ), Stacey Gillian Abe (UG), Aboudia (CI), Tyna Adebowale (NG), Tunji Adeniyi-Jones (UK), Annan Affotey (GH), Amina Agueznay (MA), Joël Andrianomearisoa (MDG), Boris Anje  a.k.a. Anjel (CM), Cornelius Annor (GH), Ajarb Bernard Ategwa (CM), Richard Atugonza (UG), Carlos Blaaker (SR), Kwesi Botchway (GH), Armand Boua (CI), Frédéric Bruly Bouabré (CI), Richard Butler Bowdon (ZA), CATPC (CD), Edson Chagas (AO), Kudzanai Chiurai (ZW), Joana Choumali (CI), Feni Chulumanco (ZA), Soly Cissé (SN), Serge Attukwei Clottey (GH), Alioune Diagne (SN), Omar Victor Diop (SN), Wabi Dossou (BJ), Marlene Dumas (ZA), Matthew Eguavoen (NG), Victor Ekpuk (NG), Sesse Elangwe (CM), Esiri Erheriene-Essi (UK), Johnson Eziefula (NG), Leila Rose Fanner (ZA), Osvaldo Ferreira (AO), Sanaa Gateja (UG), Prince Gyasi (GH), Hassan Hajjaj (EG), Dan Halter (ZW), Fathi Hassan (EG), Lubaina Himid (Zanzibar | UK), Isshaq Ismail (GH), Jack Kabangu (ZM), Samson Kambalu (MW), Kiripi Katembo  (CD), Bonolo Kavula (ZA), Matt Kayem (UG), Dada Khanyisa (ZA), Lindokuhle Khumalo (ZA), Ayogu Kingsley (NG), Abdoulaye Konaté (ML), Tegene Kunbi (ET), Laetitia Ky (CI), Joy Labinjo (UK | NG), Wole Lagunju (NG), Moshekwa Langa (ZA), Sthenjwa Luthuli (ZA), Zemba Luzamba (CD), Gonçalo Mabunda (MZ), John Madu (NG), Turiya Magadlela (ZA), Dr. Esther Mahlangu (ZA), Alice Mann (ZA), Kojo Marfo (GH), Manyaku Mashilo (ZA), Neo Matloga (ZA), Wonder Buhle Mbambo (ZA), Dankyi Mensah (GH), Cristina de Middel (ES), Sungi Mlengeya (TZ), Miska Mohmmed (SD), Lerato Motaung (ZA), Baudouin Mouanda (CG), Zanele Muholi (ZA), Richard Mudariki (ZW), Cinthia Sifa Mulanga (CD), Thandiwe Muriu (KE), Wangechi Mutu (KE), Cassi Namoda (MZ), Godwin Champs Namuyimba (UG), Simphiwe Ndzube (ZA), Mashudu Nevhutalu (ZA), Serge Alain Nitegeka (RW), Thenjiwe Niki Nkosi (VS | ZA), Jean David Nkot (CM), Lunga Ntila (ZA), Kelechi Nwaneri (NG), Kaloki Nyamai (KE), Johnson Ocheja (NG), Emma Odumade (NG), Olamide Ogunade (NG), Lord Ohene (GH), Oliver Okolo (NG), Niyi Olagunju (NG), Ayanfe Olarinde (NG), Babajide Olatunji (NG), Eniwaye Oluwaseyi (NG), Oluwole Omofemi (NG), Araba Opoku (GH), David Otaru (NG), Adjaratou Ouedraogo (TG), Dawit L. Petros (ER), Thebe Phetogo (BW), Aviwe Plaatjie (ZA), Zizipho Poswa (ZA), Otis Kwame Kye Quaicoe (GH), Talia Ramkilawan (ZA), Athi-Patra Ruga (ZA), Chéri Samba (CD), César Schofield Cardoso (CV), Deborah Segun (NG), Collin Sekajugo (UG), Tschabalala Self (USA), Mary Sibande (ZA), Ngadi Smart (SL), Ephrem Solomon (ET), Sanlé Sory (BF), Moffat Takadiwa (ZW), Nirit Takele (ET), Barthélémy Toguo (CM), Zandile Tshabalala (ZA), Chukwudubem Ukaigwe (NG), Lina Iris Viktor (LR | UK), Didier Viodé (CI/BJ), Lulama Wolf (ZA), Saint Etienne Yeanzi (CI), Luyanda Zindela (ZA). 

Nu:The Silent Reflection

27.01.2024 — 28.07.2024
KAdEStudio

Kom zelf experimenteren en maken in de KAdEStudio!

KAdEShop

Kunstboeken, magazines, ansichtkaarten, designartikelen, gadgets en sieraden.

Kadeshop
KAdECafé

Het KAdECafé is de plek op het Eemplein voor een goede cappuccino of kopje thee, met of zonder taart.

KadeCafe