• BAKSTEEN | BRICK
  • 2022-09-10T00:00:00+02:00
  • 2023-01-08T23:59:59+01:00
  • De tentoonstelling BAKSTEEN brengt een ode aan het veelzijdige bouwmateriaal. Meer dan vijftig kunstenaars, ontwerpers en architecten tonen de schoonheid van gebakken steen in al zijn kleurvarianten, herhalingen en metselverbanden. De zeggingskracht van baksteen komt terug in het werk van beeldend kunstenaars: de baksteen als symbool voor begrenzingen of als protestmiddel. BAKSTEEN is te zien in Kunsthal KAdE, de Elleboogkerk én via een tour door Amersfoort met nieuwe folly's en bestaande panden.

In het najaar van 2022 richt Kunsthal KAdE zich op de baksteen. Baksteen hoort bij Nederland. In ons waterrijke vlakke land was het goedkoper om de rivierklei te vormen en te bakken dan blokken natuursteen van ver te halen. Dit eeuwenoude bouwmateriaal komt veelvuldig in onze omgeving voor in zowel de constructie van muren als bestratingen. In nieuwbouw kom je de baksteen nog steeds tegen, maar nu ook in de vorm van decoratieve steenstrips. 

De tentoonstelling BAKSTEEN laat de bijzondere aspecten van het bouwmateriaal zien met werk van kunstenaars, architecten en ontwerpers. Zij tonen de schoonheid en zeggingskracht van gebakken steen in al zijn kleurvarianten, herhalingen en metselverbanden en gebruiken de baksteen als metafoor voor thema's als begrenzing, duurzaamheid en protest. De tentoonstelling is te zien in Kunsthal KAdE, de Elleboogkerk en in de publieke ruimte via een tour door Amersfoort. De stad kent vele baksteenmonumenten, waaronder de Koppelpoort en de Muurhuizen. Naast bestaande monumenten zijn er in de stadstour folly’s te zien, die speciaal voor de tentoonstelling gebouwd worden. De stadstour is ontwikkeld in samenwerking met architectuurcentrum FASadE en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Het is opvallend hoeveel beeldend kunstenaars zich verwant voelen met het bouwmateriaal. De schoonheid van de baksteen komt onder meer tot uiting in de monumentale bouwwerken van de Deense Per Kirkeby (1938-2018). In de grote zaal van Kunsthal KAdE wordt een sculptuur van Kirkeby gemetseld. Aan de wand zijn tekeningen van de kunstenaar te zien. Meerdere kunstenaars maken speciaal voor de tentoonstelling nieuw werk en er komt ook aandacht voor het maakproces van de baksteen.

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Amersfoort, het K.F. Hein Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Mondriaan Fonds.