Eemplein 77, (Eemhuis)
3812 EA, Amersfoort

Open di t/m zo 10-17

033 4225030info@kunsthalkade.nl
Naar home
Kunsthal KAdE

SLUITEN

Eemplein 77, (Eemhuis)
3812 EA, Amersfoort

Open di t/m zo 10-17

033 4225030info@kunsthalkade.nl

Wegens een interne renovatie is KAdE t/m 23 augustus gesloten. Wel kun je de nieuwe installatie van Hans Op de Beeck bezoeken In De Elleboog aan de Langegracht 36. Vanaf 24 augustus is de tentoonstelling Slaap! bij KAdE te zien.

Wolfgang Münch - Kiyoshi Furukawa, Bubbles, 2000, Interactive installation, ""ZKM | Center for Art and media Karlsruhe, courtesy of the artists"", photo Peter Cox for Kunsthal KAdE, 2010, left: Haim Elmoznino and right Ralph Kistler
Vertical text

ShadowDance

18.09.2010 — 06.02.2011

ShadowDance is een groepstentoonstelling met werk van meer dan dertig internationaal opererende beeldend kunstenaars, die een fascinatie hebben voor het effect van schaduw.

Kunstenaar(s):
Vito Acconci
Couzijn van Leeuwen
Gabriel Lester
Zilla Leutenegger
Mark Lewis
Rafael Lozano-Hemmer
Wolfgang Munch
Lotte Reiniger
Viviane Sassen
Tomas Schats
Hyo-Jung Seo
Teresa Serrano
Dimitri Vangrunderbeek
Kara Walker
Andy Warhol
Germaine Kruip
Ralph Kistler
Charles Atlas
Dirck van Baburen
Aram Bartholl
Christian Boltanski
Jim Campbell
David Claerbout
Haim Elmoznino
Mounir Fatmi
Kiyoshi Furukawa
Ellis Gallagher
Hanna von Goeler
Samuel van Hoogstraten
Mella Jaarsma
William Kentridge
Diet Wiegman

Kunstenaars: Charles Atlas, Dirck van Baburen, Aram Bartholl, Christian Boltanski, Jim Campbell, David Claerbout, Haim Elmoznino, Mounir Fatmi, Ellis Gallagher, Hanna von Goeler, Samuel van Hoogstraten, Mella Jaarsma, William Kentridge, Ralph Kistler, Germaine Kruip, Couzijn van Leeuwen, Gabriel Lester, Zilla Leutenegger, Mark Lewis, Rafael Lozano-Hemmer, Wolfgang Munch, Kiyoshi Furukawa, Lotte Reiniger, Viviane Sassen, Tomas Schats, Hyo-Jung Seo, Teresa Serrano, Dimitri Vangrunderbeek, Kara Walker, Andy Warhol, Diet Wiegman, Vito Acconci

De tentoongestelde werken verschillen qua inhoud en vorm. De gemeenschappelijke deler is het gebruik van schaduw als cruciaal beeldend middel; en dan in het bijzonder schaduw in beweging. De kunstenaars gebruiken schaduw als metafoor voor een scala aan – soms zware – thema’s: tijd – alterego – kwaad – dood. Maar het fenomeen schaduw vormt ook een bron van inspiratie voor luchtiger werk, het creëren van illusies en schaduw’spel’.

In ‘ShadowDance’ gaat het elektrische licht even uit en word je – met een denkbeeldige flakkerende kaars in de hand – meegevoerd in de soms duistere maar ook speelse werelden die de kunstwerken oproepen. ‘ShadowDance’ is de eerste grote tentoonstelling in Nederland over het gebruik van schaduw in de kunst.

Zesendertig internationaal opererende kunstenaars
Vito Acconci (USA), Charles Atlas (USA), Dirck van Baburen († NL), Aram Bartholl (DE), Christian Boltanski (FR), Jim Campbell (USA), David Claerbout (BE), Haim Elmoznino (IL), Mounir Fatmi (MA), Ellis Gallagher (USA), Hanna von Goeler (DE), Samuel van Hoogstraten († NL), Mella Jaarsma (NL), William Kentridge (ZA), Ralph Kistler (DE), Germaine Kruip (NL), Couzijn van Leeuwen (NL), Gabriel Lester (NL), Zilla Leutenegger (CH), Mark Lewis (UK), Rafael Lozano-Hemmer (MX), Wolfgang Munch & Kiyoshi Furukawa (DE & JP), Serge Onnen (FR/ NL), Lotte Reiniger († DE), Viviane Sassen (NL), Tomas Schats (NL), Hyo-Jung Seo (KR), Teresa Serrano (MX), Conrad Shawcross (UK), Sam Taylor-Wood (UK), The One Minutes (NL), Dimitri Vangrunderbeek (BE), Kara Walker (USA), Andy Warhol († USA), Diet Wiegman (NL).

Shadowtraces van Ellis Gallagher door heel Amersfoort
De Brooklynse kunstenaar Ellis Gallagher zal in de week voorafgaand aan de opening zogeheten shadowtraces in de hele stad Amersfoort maken. Deze krijttekeningen van de schaduw van onder andere fietsen, lantarenpalen, bomen en hekken hebben als doel de toeschouwer te prikkelen en hem of haar te laten pauzeren en te observeren, conversaties aan te gaan en daardoor hun omgeving op een vernieuwde, positieve, manier te ervaren.
Voor studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) wordt een workshop o.l.v. de kunstenaar georganiseerd.

Catalogus
Speciaal voor deze tentoonstelling is een catalogus samengesteld met daarin het essay ‘Het gat van de schaduw’ van Edzard Mik. Een citaat van uit het essay: “Schaduwen spreken tot ons. Ze prikkelen onze fantasie, spelen in op onze angsten en verlangens. Ze lopen achter ons aan, met ons mee en voor ons uit. Ze imiteren, persifleren en misvormen. Ze beangstigen, verduisteren, laten ons zo goed als verdwijnen, de ene keer gewild, de andere keer ongewild, en hinten in lichtzinniger ogenblikken op een ander, uiterst vluchtig bestaan, waarin niets nog van enig belang lijkt te zijn dan de gestalte die ze toevallig hebben gekregen”. De catalogus bevat tevens een flipboekanimatie van Tomas Schats en een bloemlezing van citaten en tekstfragmenten over schaduw, van Plato tot Peter Schlemihl en van Peter Pan tot Lucky Luke.

Filmprogramma ShadowDance
Op donderdag 28 oktober organiseert Kunsthal KAdE, in samenwerking met Theater Film Café De Lieve Vrouw, een filmavond over schaduw in film en architectuurfilm. Jan Salden zal aan de hand van verschillende fragmenten laten zien op welke manieren schaduw een rol speelt in films. Als opening van de avond zal de film ‘Play’ van beeldend kunstenaar Martine Stig vertoond worden,  die zij in 2010 in New York heeft opgenomen. De film begint om 19.30 uur en duurt tot 21:30 uur. Locatie: Theater Film Café De Lieve Vrouw, Lieve Vrouwestraat 13, Amersfoort. Verder is op dinsdag 14 december de stomme drama film ‘Schatten – Eine nächtliche Halluzination (Warning Shadows)’ uit 1932, van regisseur Arthur Robison te zien en voor kinderen is er op woensdagmiddag 24 november de Disneyfilm ‘Peter Pan’ te zien:  de jongen die zijn schaduw verliest… In het Auditorium van KAdE is een doorlopend filmprogramma te zien, met onder meer de film Father and Daughter, een animatiefilm van Michael Dudok de Wit uit 2000, reclamefilms van Sandeman en (een fragment uit) de Duitse griezelfilm Vampyr uit 1932 van Carl Theodor Dreyer.

Optreden Kamerkoor Saudade
Op zondag 3 oktober treedt het Utrechtse kamerkoor Saudade op in het Auditorium van Kunsthal KAdE. Saudade is een zangkoor met een repertoire dat voornamelijk bestaat uit a-capella muziek, van Renaissance en Barok tot hedendaagse muziek. Dirigent Vincent Doek laat zich voor dit, gratis toegankelijke, optreden inspireren door ‘ShadowDance’ en selecteert de muziek op basis van de werken in de tentoonstelling. 

Nu:The Silent Reflection

27.01.2024 — 28.07.2024
KAdEStudio

Kom zelf experimenteren en maken in de KAdEStudio!

KAdEShop

Kunstboeken, magazines, ansichtkaarten, designartikelen, gadgets en sieraden.

Kadeshop
KAdECafé

Het KAdECafé is de plek op het Eemplein voor een goede cappuccino of kopje thee, met of zonder taart.

KadeCafe