Naar home

Wegens een interne renovatie is KAdE t/m 23 augustus gesloten. Wel kun je de nieuwe installatie van Hans Op de Beeck bezoeken In De Elleboog aan de Langegracht 36. Vanaf 24 augustus is de tentoonstelling Slaap! bij KAdE te zien.

tentoonstellingen vermeulen kade2013 fotoepderuiter 1
Vertical text

SpaceDrawings

19.01.2013 — 14.04.2013

Groepstentoonstelling met 10 installaties van hedendaagse kunstenaars die de ruimte tekenend verkennen.

Kunstenaar(s):
Ronald de Ceuster
Karin van Dam
Thijs Ebbe Fokkens
Chiel Kuijl
Heidi Linck
Marisa Rappard
Aam Solleveld
Marije Vermeulen

Kunstenaars: Ronald de Ceuster, Karin van Dam, Thijs Ebbe Fokkens, Chiel Kuijl, Heidi Linck, Marisa Rappard, Aam Solleveld, Marije Vermeulen

In Kunsthal KAdE is van 19 januari 2013 t/m 14 april 2013 de tentoonstelling Space Drawings te zien. Space Drawings toont 10 ruimtelijke tekeningen gemaakt door 11 hedendaagse kunstenaars. Met deze locatie specifieke installaties wordt de tekening en de handeling van het tekenen opnieuw gedefinieerd en ontdekt. Deze tekeningen beperken zich niet langer tot het platte vlak, ze komen de ruimte in en nodigen de toeschouwer uit om zich in de tekening te begeven. Traditionele tekenmaterialen als potlood en papier, worden aangevuld met – of vervangen door – materialen als touw, hout, wol en purschuim.

De kunstenaars onderzoeken, in een visueel spel, de verhouding tot de ruimte. Een terrein dat zich, buiten de architectuur van de tentoonstellingsruimte, kan bewegen tussen de mentale en fysieke ruimte van het menselijk lichaam tot de onmetelijkheid van tijd en universum. De verkenning van deze gebieden lijkt onlosmakelijk verbonden te zijn met het loslaten van het platte vlak en ook met de daaraan verbonden relatieve veiligheid. Het werk van de kunstenaars gaat over de fysieke ervaring en functionaliteit van de directe omgeving en daarbij wordt het gevoel van veiligheid en zekerheid aan de orde gesteld. Het wordt duidelijk dat er geen vaststaande gegevens zijn, maar dat zelfs de schijnbaar solide gebouwde omgeving een eigen leven leidt.

Deelnemende kunstenaars: Ronald de Ceuster | Karin van Dam | Thijs Ebbe Fokkens | Katharina Galland | Chiel Kuijl | Heidi Linck | Marisa Rappard | Aam Solleveld | Marije Vermeulen | Sui Jianguo & Liang Shuo

Ontdekken en aftasten van de ruimte
Space Drawings toont een grote variatie in wat een ruimtelijke tekening kan zijn. Zowel nadrukkelijk lijnmatige tekeningen zijn te zien als werk waarin het tekenachtige meer zit in de schetsmatige werkwijze die er aan ten grondslag ligt. Daarnaast is er bij veel van de installaties aandacht voor het begrip en de beleving van ruimte. Van geen van de installaties stond vooraf vast hoe het precies zou worden: het ontdekken en aftasten van de beschikbare ruimte is voor de deelnemende kunstenaars een belangrijk onderdeel van het werkproces, de plek vormt de voedingsbodem voor het uiteindelijke werk. De bijna lichtvoetige experimenteerzucht is voelbaar. In een visueel spel zal het tekenachtige werk een dialoog aangaan met de ruimtes van KAdE.

Winnaar van de competitie Space Drawings
Voor de tiende plek in de tentoonstelling is in augustus 2012 een competitie uitgeschreven waarin kunstenaars werden uitgenodigd een conceptvoorstel in te dienen voor Space Drawings. Uit 87 inzendingen kozen kunstenaar Anne Wenzel, Diana Wind, directeur Stedelijk Museum Schiedam en gastcurator Jantine Kremer het voorstel van Marije Vermeulen (Delft, 1976) om uitgevoerd te worden. De jury is enthousiast over de robuuste vormentaal van het voorstel met vijf gekleurde en gekantelde raamwerken in de ruimte: ‘Het spel van de kaders zorgt met minimale middelen binnen de beperkte ruimte voor nieuwe perspectieven en mogelijkheden. Vermeulens bijdrage vormt een interessante, architectonische aanvulling op overige werken in de tentoonstelling Space Drawings. Ze brengt ermee in herinnering dat de beeldtaal van de tekening sinds Sol LeWitt monumentaal en zonder zichtbaar persoonlijk handschrift kan zijn. Het heldere voorstel maakt nieuwsgierig naar de daadwerkelijke realisatie.’ 

Artist Talk Sui Jianguo
Zaterdag 19 januari zal de bekende en wereldwijd gerespecteerde Chinese kunstenaar Sui Jianguo uitgebreid vertellen over zijn werk. Onder meer over FITUNFIT (2013, huisraad, kleding, staaldraad) in de tentoonstelling i.s.m. beeldend kunstenaar Liang Shuo en over het monumentale kunstwerk dat hij realiseert in het water van De Bron in Vathorst (Amersfoort) in opdracht van Vario Mundo. Voor dit grote werk blaast Sui Jianguo één zandkiezel uit De Bron driedimensionaal op tot ‘a Mountain of the Netherlands’.

Over gastcurator Jantine Kremer
Jantine Kremer is kunsthistoricus, werkt als schrijvend kunstbeschouwer en heeft voor diverse culturele instellingen, waaronder Museum de Paviljoens in Almere, Museum de Fundatie in Zwolle,  Museum Henriette Polak in Zutphen en kunsthal KAdE projecten gerealiseerd op het gebied van educatie en publieksbegeleiding.

Nu:The Silent Reflection

27.01.2024 — 28.07.2024
KAdEStudio

Kom zelf experimenteren en maken in de KAdEStudio!

KAdEShop

Kunstboeken, magazines, ansichtkaarten, designartikelen, gadgets en sieraden.

Kadeshop
KAdECafé

Het KAdECafé is de plek op het Eemplein voor een goede cappuccino of kopje thee, met of zonder taart.

KadeCafe