• Tell Me Your Story
  • 2020-02-08T00:00:00+01:00
  • 2020-05-17T23:59:59+02:00
  • Voor het eerst in Europa: 100 jaar Afrikaans-Amerikaanse kunst in een tentoonstelling over 'storytelling'. Vanaf 8 februari tonen meer dan 50 kunstenaars de visueel overweldigende rijkdom van de zwarte cultuur. Het merendeel van de kunstenaars was niet eerder in Nederland te zien. Maak kennis met de grote spelers van de Afrikaans-Amerikaanse kunst en lees hun verhaal.

De expositie Tell Me Your Story start bij de Harlem Renaissance. In de jaren twintig van de vorige eeuw maakten Afrikaans-Amerikaanse schrijvers furore in Harlem (New York), wat zich snel doorontwikkelde in de beeldende kunst. Een decennium lang was de wijk een belangrijk cultureel centrum. De beurskrach van 1929 maakte daar een einde aan. De traditie van verhalen vertellen – met haar oorsprong  in Afrika – verdween echter niet en is altijd een onlosmakelijk onderdeel van de Afrikaans-Amerikaanse kunst en cultuur gebleven.

Aaron Douglas, God Sends Sunday (Arna Bontemps), 1931. Book cover. Walter O. Evans Foundation for Art and Literature. c/o Pictoright Amsterdam 2019. Aaron Douglas, Banjo (Claude McKay), 1929. Book cover. Walter O. Evans Foundation for Art and Literature. c/o Pictoright Amsterdam 2019. Aaron Douglas, The Judgement Day, 1927. SCAD Museum of Art, Gift of the Walter O. Evans Foundation for Art and Literature. c/o Pictoright Amsterdam 2019.

Vandaag beleeft de rijkdom van de zwarte cultuur opnieuw een renaissance. In Amerika zijn Afrikaans-Amerikaanse kunstenaars meer zichtbaar dan ooit. Kunstenaars als Kara Walker, Kerry James Marshall, Carrie Mae Weems en Kehinde Wiley kregen internationaal succes en voor de jongste Afrikaans-Amerikaanse kunst bestaat veel belangstelling. De tentoonstelling plaatst de hedendaagse kunstenaars in de context van hun voorgangers. Het is voor het eerst dat deze eeuw aan geschiedschrijving in Nederland te zien is. Ook internationaal is dit nog niet vaak gedaan.

Tell Me Your Story laat ons niet alleen kennismaken met de kernfiguren van de Afrikaans-Amerikaanse kunst, het leert ons ook hoe we verhalen vertellen en levend houden. De tentoonstelling is samengesteld door gastcurator Rob Perrée.

  Dareece Walker, Made in the USA, 2016. Charcoal on cardboard. Courtesy of the artist

Dareece Walker, Made in the USA, 2016. Charcoal on cardboard. Courtesy of the artist