Naar home

Wegens een interne renovatie is KAdE t/m 23 augustus gesloten. Wel kun je de nieuwe installatie van Hans Op de Beeck bezoeken In De Elleboog aan de Langegracht 36. Vanaf 24 augustus is de tentoonstelling Slaap! bij KAdE te zien.

Bloom Generation met Dáreece Walker. Photo Mike Bink
Vertical text

Tell Me Your Story

08.02.2020 — 30.08.2020

Voor het eerst in Europa: 100 jaar Afrikaans-Amerikaanse kunst gebaseerd op Storytelling. Bijna 50 kunstenaars tonen de visueel overweldigende rijkdom van de zwarte cultuur. Ruim 140 bruiklenen, voornamelijk uit Amerika, zijn voor even in Amersfoort. Het werk van een groot deel van de kunstenaars was niet eerder in Nederland te zien. Maak kennis met de kernfiguren van de Afrikaans-Amerikaanse kunst en ontdek hun verhaal. De tentoonstelling is nog t/m 30 augustus te zien.

Kunstenaar(s):
Hale Woodruff
Devan Shimoyama
Augusta Savage
Alison Saar
Betye Saar
Latoya Ruby Frazier
Aminah Robinson
Faith Ringgold
Winold Reiss
Umar Rashid
Henry Taylor
Bob Thompson
James van der Zee
Hank Willis Thomas
Gerald Williams
Kehinde Wiley
Charles White
Cameron Welch
Carrie Mae Weems
Kara Walker
Dáreece Walker
Carl van Vechten
Horace Pippin
Gordon Parks
Paul Mpagi Sepuya
Aaron Douglas
Beauford Delaney
Robert Colescott
Elizabeth Catlett
Jordan Casteel
John Biggers
Romare Bearden
Richmond Barthé
Radcliffe Bailey
Emory Douglas
David Driskell
Todd Gray
Kerry James Marshall
Jonathan Lyndon Chase
Whitfield Lovell
Jacob Lawrence
William H. Johnson
Wadsworth Jarrell
Palmer Hayden
Lyle Ashton Harris
Trenton Doyle Hancock
Benny Andrews

Tell Me Your Story start bij de Harlem Renaissance. In de jaren twintig maakten Afrikaans-Amerikaanse schrijvers, muzikanten en theatermakers furore in Harlem, wat zich vertaalde in de beeldende kunst. Vandaag beleeft de rijkdom van de zwarte cultuur opnieuw een renaissance. In de Verenigde Staten zijn Afrikaans-Amerikaanse kunstenaars zichtbaarder dan ooit. De tentoonstelling plaatst de hedendaagse kunstenaars in de context van hun voorgangers.

(…) een eeuw van poëzie, verbeelding van het alledaagse leven en het wonderschoon omwerken van oude, wrede symbolen. Duizelingwekkende expositie over armoe, racisme en geweld’ ●●●● (NRC). 

Zaaloverzicht Tell Me Your Story. Kunsthal KAdE 2020. Kehinde Wiley. Foto Mike Bink Zaaloverzicht Tell Me Your Story. Kunsthal KAdE 2020. Kehinde Wiley. Foto: Mike Bink

De tentoonstelling is samengesteld door gastcurator Rob Perrée: “Zwarte Amerikaanse kunstenaars hebben veel belangrijks en veel moois te vertellen. Ze willen graag gehoord worden. In Nederland werden ze tot nu toe nauwelijks gehoord. Deze tentoonstelling biedt een unieke mogelijkheid om die schade in te halen.”

‘Een absolute aanrader voor iedereen die aan de hand van schilderijen, collages, foto’s en sculpturen de geschiedenis wil leren kennen van zwarte Amerikanen in de afgelopen honderd jaar’ (Trouw). 

‘Het is een indrukwekkende en groots opgezette expositie waar jarenlange voorbereiding in zit’ (de Volkskrant).

Tell Me Your Story is chronologisch ingedeeld in vijf tijdvakken: Harlem Renaissance, Post Harlem Renaissance, Civil Rights, Black Renaissance en Bloom Generation. De gemeenschappelijke deler van de verschillende kunstenaars is de noodzaak om zich uit te drukken en daarmee een belangrijke Afrikaanse traditie in leven houden: storytelling.

Storytelling
De slavernij heeft de orale traditie van storytelling versterkt in plaats van vernietigd. Tot slaaf gemaakten werd bewust educatie onthouden, omdat het hen mondig en opstandig zou maken. Dat verbod stimuleerde het vertellen van verhalen en het daarmee behouden van de Afrikaanse geschiedenis. De verhalen werden van generatie op generatie doorverteld.

‘Het omgaan en afrekenen of overstijgen van de geschiedenis is de rode draad in Tell Me Your Story. (…) Alleen daarom is een bezoek aan KAdE in Amersfoort een must’ (Het Parool).

Zaaloverzicht Tell Me Your Story, Kunsthal KAdE 2020. Harlem Renaissance met Aaron Douglas en diverse eerste edities van Afrikaans-Amerikaanse literatuur. Foto: Peter Cox Zaaloverzicht Tell Me Your Story, Kunsthal KAdE 2020. Harlem Renaissance met Aaron Douglas en diverse eerste edities van Afrikaans-Amerikaanse literatuur. Foto: Peter Cox.

Harlem Renaissance
Vanuit de zuidelijke staten trokken zwarte Amerikanen naar het noorden en verzamelden zich mede in de New Yorkse wijk Harlem. Honderd jaar geleden, in de jazz age, bloeide daar de zwarte cultuur op en ontstond de Harlem Renaissance. Dichtbundels, romans, artikelen, kunstwerken, muziekstukken en theatervoorstellingen zijn daar het bewijs van. In de tentoonstelling zijn onder andere eerste edities van belangrijke boeken die de beweging aandreven te zien. De covers zijn geïllustreerd door kunstenaars als Aaron Douglas en Winold Reiss. 

Post Harlem Renaissance
De generatie die tijdens of na de Harlem Renaissance werd geboren maakte de vertaling naar de beeldende kunst. Jacob Lawrence, Romare Bearden, Charles White en Betye Saar verbeeldden in hun werk het dagelijks leven van de zwarte Amerikaan. De gedichten, verhalen en teksten van hun voorgangers wisten zij op een indringende manier van beelden te voorzien.

tentoonstellingen cht tell me your story kunsthal kade 2020 faith ringgold foto mike bink Zaaloverzicht Tell Me Your Story. Kunsthal KAdE 2020. Faith Ringgold. Foto: Mike Bink

‘Ringgold levert nu ook een van de hoogtepunten van de tentoonstelling Tell Me Your Story, waarmee de Amersfoortse Kunsthal KAdE het belangrijkste overzicht van zwarte Amerikaanse kunst presenteert dat ooit in de Lage Landen te zien was’ (Knack).

Civil Rights
De Civil Rights Act van 1964 leek de oplossing voor de, ondanks eerder beschreven perioden, aanhoudende discriminatie en segregatie. Maar de raciale ongelijkheid ging door. Er ontstonden bewegingen als de Civil Rights MovementBlack Power en de Black Panthers. Zwarte kunstenaars moesten en wilden zich ook tot het probleem verhouden. De AfriCOBRA-groep, onder meer opgericht door Wadsworth Jarrell, zocht naar een toegankelijke beeldtaal om haar ideologie over te brengen. Emory Douglas, als Minister van Cultuur van de Black Panthers, stond een meer activistische aanpak voor.

Zaaloverzicht Tell Me Your Story. Kunsthal KAdE 2020. Kerry James Marshall. Foto Mike Bink Zaaloverzicht Tell Me Your Story. Kunsthal KAdE 2020. Kerry James Marshall. Foto: Mike Bink

Black Renaissance
In de jaren negentig kwam er, vergelijkbaar met de Harlem Renaissance, een opleving van de zwarte cultuur. Het succes was te verklaren vanuit de opkomst van een zwarte middenklasse. Eind jaren tachtig stortte de Amerikaanse kunstmarkt in en gretige, jonge Afrikaans-Amerikaanse kunstenaars werden interessant. De toegenomen belangstelling voor geëngageerde kunst maakte ze bovendien inhoudelijk aantrekkelijk. Kara Walker brak in 1994 door met haar silhouet-installatie in The Drawing Center in Soho en Kerry James Marshall kreeg in dat jaar zijn eerste grote solotentoonstelling in het moCa Cleveland.

‘Mis het niet! Want niet eerder was er een dergelijk ambitieus overzicht in Nederland te zien, met onder meer topstukken van Kehinde Wiley, Henry Taylor en Kerry James Marshall’ (De Telegraaf).

Bloom Generation
Vandaag staat de rijkdom van de zwarte cultuur opnieuw volop in de schijnwerpers. In Amerika zijn Afrikaans-Amerikaanse kunstenaars zichtbaarder dan ooit. Kunstenaars als Kehinde Wiley, Hank Willis Thomas en Devan Shimoyama krijgen veel belangstelling. De directeur van het MoMA, Glenn Lowry, noemt Afrikaans-Amerikaanse kunstenaars de interessantste kunstenaars van het moment. Maar die belangstelling blijft in Nederland vooralsnog uit. De tentoonstelling in Kunsthal KAdE brengt daar verandering in.

‘Wie wil zien wat kunst kan betekenen voor het zelfbegrip van mensen, moet in Amersfoort de krachtige werken gaan bekijken van zwarte kunstenaars die hier bij ons nog veel te onbekend zijn’ (Knack).

Tell Me Your Story laat ons niet alleen kennismaken met de kernfiguren van de Afrikaans-Amerikaanse kunst, het leert ons ook hoe we verhalen vertellen en levend houden. Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus met daarin een kenschets van iedere deelnemende kunstenaar.Zaaloverzicht Tell Me Your Story. Kunsthal KAdE 2020. Henry Taylor. Foto Mike Bink Zaaloverzicht Tell Me Your Story. Kunsthal KAdE 2020. Henry Taylor. Foto: Mike Bink

Deelnemende kunstenaars: Carl van Vechten (1880-1964), Winold Reiss (1886-1953), James van der Zee (1886-1983), Horace Pippin (1888-1946), Palmer Hayden (1890-1973), Augusta Savage (1892-1962), Aaron Douglas (1898-1979), Hale Woodruff (1900-1980), Richmond Barthé (1901-1989), William H. Johnson (1901-1970), Beauford Delaney (1901-1979), Romare Bearden (1911-1988), Elizabeth Catlett (1915-2012), Jacob Lawrence (1917-2000), Charles White (1918-1979), John Biggers (1924-2001), Robert Colescott (1925-2009), Betye Saar (1926), Benny Andrews (1930-2006), Gordon Parks (1912-2006), Wadsworth Jarrell (1929), Faith Ringgold (1930), David Driskell (1931), Bob Thompson (1937-1966), Aminah Robinson (1940-2015), Gerald Williams (1941), Emory Douglas (1943), Carrie Mae Weems (1953), Kerry James Marshall (1955), Todd Gray (1955), Alison Saar (1956), Henry Taylor (1958), Whitfield Lovell (1959), Lyle Ashton Harris (1965), Radcliffe Bailey (1968), Kara Walker (1969), Trenton Doyle Hancock (1974), Hank Willis Thomas (1976), Umar Rashid (1976), Kehinde Wiley (1977), Latoya Ruby Frazier (1982), Paul Mpagi Sepuya (1982), Jordan Casteel (1989), Jonathan Lyndon Chase (1989), Dáreece Walker (1989), Devan Shimoyama (1989), Cameron Welch (1990)

‘Samensteller van Tell Me Your Story is Rob Perrée, die zich als curator al dertig jaar bezighoudt met het onderwerp. Dankzij zijn kennis en netwerk telt de KAdE-expositie tientallen topstukken. Het resultaat is een overzicht zoals we in Nederland niet eerder hebben gezien en dat zelfs in de VS opzien zou baren’ (Het Parool).

Over Rob Perrée:
Rob Perrée is kunsthistoricus, onafhankelijk schrijver en curator. Hij is oprichter/redacteur van het online tijdschrift africanah.org en bestuurslid van CBK Zuidoost. Sinds de jaren 90 volgt hij de Afrikaans-Amerikaanse kunst intensief.

Amerikajaar 2020
De tentoonstelling past in het Amerikajaar in Kunsthal KAdE in 2020. Aanleiding is de presidentsverkiezing op 3 november, een belangrijk moment in een politiek en sociaal gepolariseerd land. Tijdens de verkiezingen, in het najaar, maakt KAdE een presentatie met als centrale vraag hoe het is om in deze tijden kunstenaar in de VS te zijn. Deze tentoonstelling is gepland van 26 september 2020 t/m 3 januari 2021. 

Voor de tentoonstellingen tijdens het Amerikajaar geldt een toeslag van € 5,-. Klik hier voor meer informatie over entreeprijzen en openingstijden. Via QR codes is er een extra educatieve laag toegevoegd aan de tentoonstelling. Neem een smartphone en oortjes mee om de fragmenten te beluisteren. Bij gebrek aan oortjes kunnen de fragmenten ook worden beluisterd door de smartphone aan het oor te houden.

Dáreece Walker, Made in the USA, 2016. Charcoal on cardboard. Courtesy of the artist Dáreece Walker, Made in the USA, 2016. Courtesy of the artist and Mercier collection, Antwerp, Belgium

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en de Rijksoverheid: de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft namens de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een indemniteitsgarantie toegekend.
tentoonstellingen logo rijksdienst ministerie tentoonstellingen logo downloads nl web zwart

 

Nu:The Silent Reflection

27.01.2024 — 28.07.2024
KAdEStudio

Kom zelf experimenteren en maken in de KAdEStudio!

KAdEShop

Kunstboeken, magazines, ansichtkaarten, designartikelen, gadgets en sieraden.

Kadeshop
KAdECafé

Het KAdECafé is de plek op het Eemplein voor een goede cappuccino of kopje thee, met of zonder taart.

KadeCafe