Naar home

Wegens een interne renovatie is KAdE t/m 23 augustus gesloten. Wel kun je de nieuwe installatie van Hans Op de Beeck bezoeken In De Elleboog aan de Langegracht 36. Vanaf 24 augustus is de tentoonstelling Slaap! bij KAdE te zien.

Maria Roosen, Fruits of Love, 2017. Traditionele fruitladders, glas, granaatappels en citroenen, 9-6m hoog, foto Peter Cox, courtesy Galerie Fons Welters, Amsterdam
Vertical text

VUUR solotentoonstelling Maria Roosen

01.10.2017 — 07.01.2018

In de solotentoonstelling VUUR toont Maria Roosen vroeg en nieuw werk.

Kunstenaar(s):
Maria Roosen

Kunstenaars: Maria Roosen

Maria Roosen (1957, Oisterwijk) exposeert van 1 oktober 2017 t/m 7 januari 2018 in Kunsthal KAdE in Amersfoort. In de tentoonstelling VUUR toont zij zowel nieuwe creaties als vroeg werk. Maria Roosen maakt beelden, tekeningen, aquarellen en installaties in verschillende materialen waaronder eieren, citroenen, granaatappels, zeep, glas, wol en hout. Het maakproces, het vakmanschap en het ambachtelijke zijn voor haar even belangrijk als het uiteindelijke resultaat. In haar grote oeuvre speelt vuur een wezenlijke rol, zowel letterlijk als figuurlijk. Het meedogenloze vuur dat zowel vormend als verwoestend kan zijn, maar ook een louterende kracht biedt voor zowel maker als beschouwer.

Maria Roosen breekt een lans voor de verbeelding. “Verbeeldingskracht maakt het leven een stuk aangenamer, plezieriger en meer draaglijk. Verbeelding is nodig om het leven te begrijpen.” Zij beschouwt haar beelden als ‘Tools for Feelings’. Het zijn gebruiksvoorwerpen, bedoeld om gevoelens weer te geven, die gedachtes oproepen bij onderwerpen als groei, bloei, vruchtbaarheid, liefde en dood.
tentoonstellingen dsc0845
Afgelopen jaar heeft Maria Roosen gewerkt aan ‘Widow 1’ en ‘Widow 2’: twee levensgrote sculpturen uit zware boomstammen. De jaarringen van ‘Widow I’ kregen verschillende kleuren. De huid van ‘Widow II’ is zwartgeblakerd. Zwart als de kleur van de diepste verdriet, het rouwen en het kwade. Zwart is het ontbreken van alle licht. Zwart als resultaat na een vuur, zoals in de brandende Doornenbol van bramentakken in Roosen’s film uit 2000 die ook op de tentoonstelling te zien is.

tentoonstellingen dsc0895

Onderdeel van de tentoonstelling zijn de ‘glazen bouwstenen van het leven’ – zoals Roosen ze zelf noemt – die zijn uitgevoerd in alle kleuren die in de glasblazerij mogelijk zijn; van Pflaumenblau tot Irisgold van Opalflieder tot aan Dunkelheliotroop, van Granatrot tot Elfenbein. In de tentoonstelling zijn al deze namen – als een gedicht – te lezen op de vloer van de grote zaal.

Maria Roosen over het maakproces: “Bij het maken leer ik iedere keer weer en het inspireert me zeer: ik zie dingen ontstaan die je nooit van te voren kunt bedenken. Het zijn bijzondere ontmoetingen met het idee, met het ontwerp of met de glasblazer die al zijn ervaring en eigen handschrift inbrengt, waarbij het geheel meer wordt dan de som der delen. Als het goed gaat voelt het proces aan als ‘making love’. Het gaat soms ook niet goed, dan ontbreekt de concentratie of ik kan niet goed uitleggen wat ik bedoel.”

De expositie VUUR van Maria Roosen past in een reeks solotentoonstellingen in Kunsthal KAdE over beeldhouwkunst; met overzichten van Tom Claassen in 2010 en Henk Visch in 2012 en kleinere presentaties van Francis Upritchard in 2011 en David Altmejd in 2016. Eind juni 2013 plaatste de Maria Roosen sculpturen op verschillende lantaarnpalen in Amersfoort. Roosen kreeg de opdracht van Stichting Amersfoort in C en de gemeente Amersfoort om de route tussen de musea te markeren. Roosen koos ervoor om gebruik te maken van de lantaarnpalen die langs de hele route staan. Ze ontwierp grillige, transparante blauwe vormen, die als een hoed bovenop de lantaarnpalen liggen. Samen geven ze een subtiel accent aan de route tussen de musea.

Met dank aan Galerie Fons Welters en Roberto Polo Gallery.
www.mariaroosen.com

De tentoonstelling is tot stand gekomen met steun van het Mondriaan Fonds en de Gemeente Amersfoort

Nu:The Silent Reflection

27.01.2024 — 28.07.2024
KAdEStudio

Kom zelf experimenteren en maken in de KAdEStudio!

KAdEShop

Kunstboeken, magazines, ansichtkaarten, designartikelen, gadgets en sieraden.

Kadeshop
KAdECafé

Het KAdECafé is de plek op het Eemplein voor een goede cappuccino of kopje thee, met of zonder taart.

KadeCafe