• Wonderland Through the Looking Glass
  • 2009-05-01T00:00:00+02:00
  • 2009-09-28T23:59:59+02:00
  • ‘Wonderland’ toont ruim twintig kunstenaars, waarvan het overgrote deel uit het buitenland komt. Kunstenaars die op een expressieve en ‘extreme’ manier de verbeelding zoeken.

Kunstenaars: Chiho AIshima, Rina Banerjee, Hernan Bas, Jake Chapman, Dinos Chapman, Martha Colburn, Liz Craft, Henry Darger, Nathalie Djurberg, Marcel Dzama, Angelo Filomeno, Chris Jones, Maartje Korstanje, Tim Lewis, Paul Morrison, Patricia Piccinini, Barbara Polderman, Jon Pylypchuk, Jen Ray, Karen Sargsyan, Hinke Schreuders, Mathew Weir, Kathrine Ærtebjerg

Meer informatie +

‘Wonderland, Through the Looking Glass’ is de openingstentoonstelling van de nieuwe Kunsthal KAdE in Amersfoort. KAdE heeft de ambitie om een programma op nationaal niveau samen te stellen met een internationale dimensie.

‘Wonderland’ toont ruim twintig kunstenaars, waarvan het overgrote deel uit het buitenland komt. Kunstenaars die op een expressieve en ‘extreme’ manier de verbeelding zoeken. Hun werk is figuratief, verhalend - op het anekdotische af -, surreëel en absurd. Er wordt gewerkt vanuit de eigen fantasie, maar ook aangehaakt bij bestaande sprookjes, mythen en ‘etnische’ tradities. De parallelle werelden die de kunstenaars scheppen zijn autonoom, maar kunnen ook verwijzingen bevatten naar maatschappelijke en politieke thema’s. Het werk spreekt het voorstellingsvermogen van de kijker aan, appelleert aan herinneringen, emoties en onderhuidse gevoelens en kan daarnaast uitnodigen tot reflectie op het ‘echte leven’.

De trend van expliciet narratief en anekdotisch werken – in de traditie van tableaux vivants – is al een jaar of tien steeds nadrukkelijker zichtbaar binnen de eigentijdse kunst, in met name het internationale galeriecircuit. Het werk druist in tegen de ‘wetten’ van het modernisme, die decennia lang het denken over hedendaagse kunst overheersten en waarin het literaire/verhalende/ornamentele taboe was.

De kunstenaars in ‘Wonderland, Through the Looking Glass’ doorbreken de conceptuele doctrine, door via de weg van de verbeelding de kijker aan te spreken. Een aantal kunstenaars maakt speciaal voor de tentoonstelling een nieuw werk.

Archive