Naar home
nieuws dsc4478
Vertical text

Wonderbaarlijke Wezens

Van 3 juni t/m 3 september is de tentoonstelling 'Wonderbaarlijke Wezens' te zien bij Kunsthal KAdE.

Naar aanleiding van het 75-jarige bestaan van DierenPark Amersfoort komt Kunsthal KAdE deze zomer met de tentoonstelling ‘Wonderbaarlijke Wezens’. Tijdens de tentoonstelling staan de volgende vragen centraal. Hoe wordt het onbekende in deze tijd vormgegeven? Waarin schuilt de verwondering vandaag de dag? En welke verantwoordelijkheden hebben we als mens tegenover dieren? 

Wonderbaarlijke wezens 
Mensen zijn al eeuwen geïnteresseerd in de bijzondere dieren die op aarde rondlopen. In de Griekse en Romeinse tijd vertelden reizigers over de ‘wilde’ dieren die zij tijdens hun verre reizen tegenkwamen. Gebaseerd op deze ontmoetingen, met de toen nog onbekende dieren, gingen al snel de meest wonderbaarlijke verhalen rond.  

Lange nekken en vlijmscherpe tanden 
Zo zouden ze vlijmscherpe slagtanden, enorm lange nekken en wilde manen hebben. Beschrijvingen die bij veel mensen enorm tot de verbeelding spraken. De tekeningen die gemaakt werden naar aanleiding van deze verhalen, zaten dan ook vol fantasie. Want bijna niemand had deze dieren ooit in het echt gezien. Nieuwsgierigheid naar deze mysterieuze dieren leidde tot afbeeldingen, rariteitenkabinetten, diorama’s en uiteindelijk dierentuinen zodat iedereen de vreemde dieren met eigen ogen te kon zien.    

Kunst over en voor dieren 
In Kunsthal KAdE is nu op de eerste verdieping nieuw en bestaand werk te zien van kunstenaars die reflecteren op deze vroegste vormen van “wetenschappelijk” onderzoek naar dieren. In de grote zaal wordt een nieuwe blik geworpen op dieren die met uitsterven worden bedreigd. En drie kunstenaars hebben een diorama ontworpen. Ook in DierenPark Amersfoort zullen kunstwerken van deze tentoonstelling te zien zijn. Speciaal voor in de dierenverblijven is kunstenaars gevraagd om nieuw werk te maken. Het werk kan bezoekers uitdagen met een nieuwe blik te kijken, maar kan ook een toevoeging zijn voor de dieren zelf. Denk aan een voederbak, speelobject of schuilplek.    

Ben je nieuwsgierig geworden naar de tentoonstelling? Wonderbaarlijke Wezens is van 3 juni t/m 3 september te zien in Kunsthal KAdE en in DierenPark Amersfoort

nieuws dsc4478 nieuws sofia crespo critically extant 2022 2

Nu:4 Rijkscollecties & Hans Op de Beeck

27.01.2024 — 05.05.2024
21
Apr. 2024
Alle activiteiten
KAdEStudio

Kom zelf experimenteren en maken in de KAdEStudio!

KAdEShop

Kunstboeken, magazines, ansichtkaarten, designartikelen, gadgets en sieraden.

Kadeshop
KAdECafé

Het KAdECafé is de plek op het Eemplein voor een goede cappuccino of kopje thee, met of zonder taart.

KadeCafe