Naar home

Wegens een interne renovatie is KAdE t/m 23 augustus gesloten. Wel kun je de nieuwe installatie van Hans Op de Beeck bezoeken In De Elleboog aan de Langegracht 36. Vanaf 24 augustus is de tentoonstelling Slaap! bij KAdE te zien.

activiteiten schermafbeelding 2022 01 25 om 18 00 04
Vertical text

Lezing: ‘het Paradijs’

10.04.2022

In deze lezing richt Laurie Cluitmans, conservator hedendaags bij het Centraal Museum, zich op het Paradijs vanuit het perspectief van het antropoceen. Het tijdperk waarin we leven en waarin de mens de natuur grotendeels domineert, met alle gevolgen van dien.

Wanneer: zondag 10 april
Tijd: 14.00 – 15.15 uur
Locatie: Kunsthal KAdE
Kosten: 16,50 (lezing inclusief museumbezoek)


activiteiten schermafbeelding 2022 01 25 om 18 18 12 1

Sinds 2018 werkt Laurie Cluitmans als conservator hedendaagse kunst bij het Centraal Museum. Daar cureerde ze onlangs de transhistorische groepstentoonstelling De botanische revolutie; Over de noodzaak van kunst en tuinieren die nog t/m 1 mei te zien is. In coronatijd lijkt er een herwaardering van de natuur plaats te vinden. Meer mensen zoeken de buitenlucht op en de tuin speelt daarin een belangrijke rol. De tuin is een plek om jezelf terug te trekken, een plek van veerkracht en groene therapie. Al eeuwenlang is de tuin een belangrijke inspiratiebron voor kunstenaars. Niet alleen als toevluchtsoord, maar ook als een manier om te reflecteren op de veranderende maatschappij. In een tijd van klimaatcrisis richten kunstenaars hun pijlen opnieuw op de tuin. Zij stellen kritische vragen over de manier waarop de natuur wordt bedwongen en roepen op onze relatie met de natuur radicaal anders vorm te geven. Belangrijke onderwerpen die ook in de tentoonstelling Schurend Paradijs in Kunsthal KAdE centraal staan. In het kader daarvan hebben Kunsthal KAdE en de Volks Universiteit Amersfoort Laurie Cluitmans gevraagd een lezing te geven over de tuin en ‘het paradijs’.

In deze lezing richt Cluitmans zich op het Paradijs vanuit het perspectief van het antropoceen. Het tijdperk waarin we leven en waarin de mens de natuur grotendeels domineert, met alle gevolgen van dien. Een van de meest bekende verbeeldingen van het paradijs binnen de christelijke traditie is de Tuin van Eden. Maar het paradijs kent een nog veel langere traditie en het woord stamt oorspronkelijk uit het Perzisch, verwijzend naar een ommuurde plek. Hoe zag en ziet het paradijs eruit als we kijken naar vroeger en nu. Reserveer nu je plekje voor de lezing. Het is mogelijk om vooraf of na de lezing de tentoonstelling Schurend Paradijs te bekijken.
activiteiten logo vua

activiteiten schermafbeelding 2022 01 25 om 18 00 04

Nu:The Silent Reflection

27.01.2024 — 28.07.2024
KAdEStudio

Kom zelf experimenteren en maken in de KAdEStudio!

KAdEShop

Kunstboeken, magazines, ansichtkaarten, designartikelen, gadgets en sieraden.

Kadeshop
KAdECafé

Het KAdECafé is de plek op het Eemplein voor een goede cappuccino of kopje thee, met of zonder taart.

KadeCafe