Naar home
activiteiten kemang wa lehulere
Vertical text

Symposium Tell Freedom

27.01.2018

Een symposium in het kader van de nieuwe tentoonstelling Tell Freedom. Voertaal: Engels

Op zaterdag 27 januari 2018 organiseert Kunsthal KAdE een symposium in het kader van de tentoonstelling Tell Freedom, 15 South African artists. Deelname aan het symposium is gratis voor bezoekers van de tentoonstelling, vooraf aanmelden via boekingen@kunsthalkade.nl wordt op prijs gesteld. Voertaal: Engels

De kunstenaars in Tell Freedom zijn inspirerende representanten van een generatie Zuid-Afrikaanse kunstenaars die grotendeels is opgegroeid na de afschaffing van de apartheid. Zij dragen deze geschiedenis van geweld en onrecht met zich mee, maar richten tegelijkertijd hun pijlen op de toekomst en de rest van de wereld. In hun werk onderzoeken zij en leveren zij commentaar op sociale, politieke en economische onrechten die zijn ontstaan tijdens de koloniale – en apartheidsgeschiedenis. In het symposium zullen de thema’s van deze werken worden besproken en bediscussieerd. Vragen die gesteld worden zijn: Hoe onderscheiden Zuid-Afrikaanse kunstenaars zich van kunstenaars uit andere Afrikaanse landen? En hoe verhoudt Nederland zich tot de sociale, politieke en economische onrechten in Zuid-Afrika?

Programma
12:30 – 13:00 Inloop
13:00 – 13:10 Welkomstwoord door Manon Braat, gastcurator
13:10 – 13:45 Keynote door Pauline Burmann
De perceptie van beeldende kunst uit Afrika in Europa is complex. Waar komt deze perceptie vandaan? Aan de hand van verschillende perpectieven; bijvoorbeeld een poltieke, culturele, patronage, esthetische, de impact van het kolonialisme, wordt er een beeld geschapen van de geschiedenis van de eigentijdse  kunst in en uit het continent Afrika.

13:45 – 14:15 Keynote door Mitchell Esajas
Apartheid is één van de bekendste Nederlandse woorden in de wereld. Nederlanders speelde een belangrijke rol in de kolonisatie van Zuid-Afrika, in het collectieve geheugen lijkt dit echter vaak te worden vergeten en ligt de nadruk meer op de kolonies in ‘de West’ en ‘de Oost’. Mitchell zal tijdens zijn keynote spreken over het belang van het dekoloniseren van de geschiedschrijving en de erfenis van het koloniale verleden in het heden.

14:15 – 14:30 Pauze
14:30 – 15:15 Korte presentaties door kunstenaars MADEYOULOOK, Lerato Shadi en Ashley Walters
15:15 – 16:00 Paneldiscussie over processen van dekolonisatie en de rol van de kunstwereld daarin
16:00 – 16:15 Conclusie door moderator Imara Limon

Moderator: Imara Limon
Imara Limon is conservator bij het Amsterdam Museum. Zij werkte aan de tentoonstellingen Zwart Amsterdam (2016), Zwart & Revolutionair (2017) van The Black Archives, en ontwikkelde het programma New Narratives waarbij gastrondleiders vanuit diverse perspectieven opnieuw kijken naar museumcollecties. Limon is adviseur bij het Mondriaan Fonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst, bestuurslid van Kunsten ’92, en winnaar van de Museumtalentprijs 2017.

Spreker: Pauline Burmann
Pauline Burmann is adviseur , curator en onderzoeker, en concentreert zich op het gebeid van de hedendaagse Afrikaanse kunst, de diaspora en kunsttheorie. Burmann heeft samengewerkt met kunstinstituten, kunstenaars, universiteiten, kunstacademies, media, overheden en musea. Zij geeft les in de hedendaagse kunstgeschiedenis in graduate an post graduate niveau in Nederland, Engeland, Zuid Afrika, Ethiopië en Soedan. De laatste publicaties ; Stedelijk Museum Amsterdam , SMBA: “Project 1975, contemporary Art and the Postcolonial Unconscious’ and ‘Tembe fu Libi’ Moengo Festival of Visual Arts Suriname en “ African Amicitiae”; Collectie Thami Mnyele Foundation Arti et Amicitiae Amsterdam 2017/8. In Nederland is Burmann voorzitter van het bestuur van de Thami Mnyele Award Stichting, een kunstenaarsresidentie voor kunstenaars uit Afrika en de diaspora

Spreker: Mitchell Esajas
Mitchell Esajas studeerde bedrijfskunde en antropologie. Hij is voorzitter en medeoprichter van New Urban Collective, een netwerk voor studenten en young professionals van diverse culturele achtergronden. Vanuit NUC is hij betrokken bij initiatieven die bijdragen aan de dekolonisering van het onderwijs, diversiteit en inclusie op de arbeidsmarkt en het opzetten van The Black Archives.

Nu:Slaap!

24.08.2024 — 05.01.2025
12
Oct. 2024
Alle activiteiten
KAdEStudio

Kom zelf experimenteren, ontdekken en maken in de KAdEStudio!

KAdEShop

Mooie kunstboeken, magazines, ansichtkaarten, unieke designartikelen, gadgets en sieraden.

Kadeshop
KAdECafé

Het KAdECafé is de plek op het Eemplein voor een goede cappuccino of kopje thee, met of zonder taart.