In Mirror | Mirror is werk te zien van een dertigtal kunstenaars en designers uit binnen- en buitenland die zich op verschillende wijzen tot het fenomeen spiegels verhouden. Met de spiegel worden we dagelijks geconfronteerd. Op sociale media spiegelen we voortdurend onze identiteit. De huidige tijd vraagt meer dan ooit om (zelf)reflectie. Aan de hand van kunsthistorische, verhalende en wetenschappelijke invalshoeken worden bezoekers uitgenodigd deze reflectie te onderzoeken.
De grote zaal is ingericht met installaties van de Deense kunstenaar Jeppe Hein (1974). Zijn levensgrote werk ‘Mobile Mobile’ is voor het eerst in een museale omgeving te zien. Zijn mobile van spiegels komt in beweging door een hometrainer, waardoor de ervaring van de ruimte continu verandert.
Mirror | Mirror is samengesteld door curator Judith van Meeuwen en past in het rijtje van exposities rond ‘fenomenen’ in Kunsthal KAdE (schaduw, oorzaak & gevolg, animatie, modelbouw, balans).
Lees meer over Mirror | Mirror. Reflect Yourself!.
John Körmeling, HI HA, 1992, Collectie Van Abbemuseum, Eindhoven
John Körmeling en de Kloppende Kalender
Het oeuvre van John Körmeling (1951) is rijk, breed en gelaagd en omspant inmiddels meer dan veertig jaar. De laatste keer dat er een ruim overzicht van zijn werk te zien was in Nederland, was in 1994 in het Centraal Museum. Tijd voor een nieuwe inventarisatie in Kunsthal KAdE in Amersfoort van 28 mei t/m 28 augustus in 2022. Körmeling is opgeleid als architect en profileert zich binnen het domein van de hedendaagse kunst. Zijn werk laat zich niet eenduidig samenvatten. Het is conceptueel en beeldend ‘nuchter’. Alles draait om een basaal idee dat zo maximaal helder mogelijk wordt vormgegeven en uitgevoerd, zonder opsmuk of overdaad.
De tentoonstelling in Kunsthal KAdE geeft alle ruimte aan de diversiteit en gelaagdheid van John Körmelings oeuvre. Er komt een ruime selectie van autonome sculpturen (inclusief neonwerken) en de kunsthal toont de schetsen en maquettes van de werken in de buitenruimte. Daarnaast komt er een sectie met werk van inspiratiebronnen als Yakov Chernikov (bruiklenen uit Londen en Keulen), Theo van Doesburg en Gerrit Rietveld en er komen werken van vrienden als Henk Visch en Ruud de Roode. Aan het werk ‘Happy Street’ (2010) – de Nederlandse inzending voor de wereldtentoonstelling in Shanghai – wordt een kabinet besteed. Voor de grote zaal maakt Körmeling speciaal een nieuwe installatie. Naamgever van de tentoonstelling is het object ‘de kloppende kalender’, een ‘eindeloze’, cyclische kalender die Körmeling op papier uitdacht en in 3D gaat bouwen. Bij de tentoonstelling verschijnt de derde editie van het oeuvreboek ‘Een Goed Boek’. De laatste editie was van 2002.
Ontwerptekening neontekst John Körmeling
Kunstwerk Eemplein
John Körmeling heeft ervaring in het creëren van kunstwerken in de openbare ruimte. Het overzicht van John Körmeling is aanleiding om een wens in vervulling te laten gaan voor een object op het plein voor de ingang van Kunsthal KAdE. Het ontwerp is er: een ‘lantaarnpaal’ met bovenop een ovalen neon box met de woorden ‘origineel’ en ‘kopie’. Op de lichtmast worden twee led-schermen bevestigd, die evengoed voor aankondigingen van de kunsthal kunnen dienen als voor autonome videowerken. De woorden ‘origineel’ en ’kopie’ zijn zowel een lichtvoetige als filosofische reflectie op de aard van een expositieplek. Kwesties van authenticiteit zijn altijd onderdeel van het artistieke discours. Dit geldt voor feitelijke objecten én ideeën.
Het kunstwerk op het Eemplein wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de Gemeente Amersfoort en wordt rond de expositie van John Körmeling in Kunsthal KAdE geplaatst.