Naar home
Vertical text

Tentoonstelling Africa Supernova

Ontdek hoe divers, complex en veelbelovend de artistieke ontwikkeling van de hedendaagse Afrikaanse kunst is. Met een focus op jonge kunstenaars – het grootste deel is rond de dertig jaar oud – is de tentoonstelling een bloemlezing uit een kunstscene in opkomst.

Kunsthal KAdE toont de collectie Afrikaanse kunst van Carla en Pieter Schulting. In de afgelopen vijf jaar hebben zij een omvangrijke verzameling aangelegd van 170 kunstwerken van 154 kunstenaars uit 33 Afrikaanse landen en de Afrikaanse diaspora.  

Kunstscene in opkomst
In de tentoonstelling Africa Supernova wordt een dwarsdoorsnede uit de collectie getoond, die laat zien hoe divers, complex en veelbelovend de artistieke ontwikkeling van de hedendaagse Afrikaanse kunst is. Kernen worden gevormd door kunstenaars uit Zuid-Afrika, Ghana, Nigeria, Ivoorkust, Kameroen, Oost-Afrika (Kenia, Oeganda, Ethiopië) en Noord-Afrika. Met een focus op jonge kunstenaars – het grootste deel is rond de dertig jaar oud – is de tentoonstelling een bloemlezing uit een kunstscene in opkomst. Samen met Carla en Pieter Schulting zijn we ooggetuigen van de bloei van een groep kunstenaars die in het kielzog van een aantal – inmiddels – grote namen de kunstwereld bestormt. De focus ligt op schilders, met daarnaast een aantal beeldhouwers en een groeiende aandacht voor fotografie.   

Hedendaagse Afrikaanse kunst 
Te zien is het werk van schilders, beeldhouwers en fotografen met zowel een intense figuratieve eigen beeldtaal als een liefde voor uitgesproken abstractie. Zij presenteren Afrika vanuit het besef van de manier waarop eeuwenlang met het zwarte lichaam is omgesprongen. “Hedendaagse Afrikaanse kunstenaars vouwen – vanuit dit besef – verleden, heden en toekomst in elkaar”, schrijft Azu Nwagbogu (co-curator Buro Stedelijk, Amsterdam) in zijn bijdrage aan de catalogus, “waarmee ze een gat opvullen (lees: wond) dat niet zomaar overbrugd kan worden met het zelfcitaat van de figuratie”. ‘Het’ is niet slechts een politieke of artistieke uitspraak, ‘het’ is een kwestie van poise” zo zegt Nwagbogu. Poise als een attitude in de beeldtaal van hedendaagse Afrikaanse kunst om onderwerpen een eigen waarde te geven, ongeacht de context. “Het zwarte lichaam wordt gedefinieerd door haar aanwezigheid en is overschreven met uitvergrotende symbolen. Dat is een element dat je niet alleen ziet, maar ook voelt in veel werken in de Schulting Collectie”, aldus Nwagbogu.   

Een geschiedenis van vele geschiedenissen 
‘Niet alles wat onder ogen wordt gezien kan worden veranderd, maar niets kan worden veranderd totdat het onder ogen wordt gezien’, zei de Afro-Amerikaanse romanschrijver James Baldwin. Als je naar het rijke visuele vocabulaire van de Afrikaanse kunstenaars in de Schulting Collectie kijkt, voel je lange geschiedenissen, vele ervaringen – ook traumatische – en grote verhalen die klaar zijn om verteld te worden. Belicht vanuit een persoonlijk perspectief, vaak met de kunstenaars zelf of hun vrienden als het middelpunt, maar met een universele ondertoon. Een geschiedenis van vele geschiedenissen, verbeeld vanuit specifieke gezichtspunten en individuele culturele ervaringen.    

Africa Supernova. Hedendaagse Afrikaanse schilderkunst collectie van Carla en Pieter Schulting is van 24 september t/m 7 januari te zien in Kunsthal KAdE.

Nu:4 Rijkscollecties & Hans Op de Beeck

27.01.2024 — 05.05.2024
21
Apr. 2024
Alle activiteiten
KAdEStudio

Kom zelf experimenteren en maken in de KAdEStudio!

KAdEShop

Kunstboeken, magazines, ansichtkaarten, designartikelen, gadgets en sieraden.

Kadeshop
KAdECafé

Het KAdECafé is de plek op het Eemplein voor een goede cappuccino of kopje thee, met of zonder taart.

KadeCafe