Naar home

Wegens een interne renovatie is KAdE t/m 23 augustus gesloten. Wel kun je de nieuwe installatie van Hans Op de Beeck bezoeken In De Elleboog aan de Langegracht 36. Vanaf 24 augustus is de tentoonstelling Slaap! bij KAdE te zien.

Vertical text

Zwarte Collage. Mijn geschiedenis met Afrikaans-Amerikaanse kunst

Op 12 november was de feestelijke boekpresentatie 'Zwarte Collage. Mijn geschiedenis met Afrikaans-Amerikaanse kunst' door Rob Perrée

Kunsthal KAdE toonde in het voorjaar van 2020 de tentoonstelling ‘Tell Me Your Story, 100 jaar storytelling in de Afrikaans-Amerikaanse kunst.’ De expositie toonde – voor het eerst in Europa – een inzicht in de geschiedenis van de Afrikaans-Amerikaanse kunst sinds de jaren twintig, verdeeld in vijf tijdsblokken. Gastcurator: Rob Perrée. Sinds het begin van de jaren negentig heeft hij zich intensief beziggehouden met dit thema. Hij schreef er talloze artikelen over in (kunst)tijdschriften, maakte tentoonstellingen en publiceerde boeken. Ruim voordat deze kunst ‘hip’ werd, had Perrée deze al in het vizier, bezocht de ateliers van kunstenaars die nu (wereld)beroemd zijn en verdiepte zich in de achterliggende thematiek. Half wonend in Amsterdam, half wonend in Brooklyn, New York.

Over dit 35 jaar engagement met de Afrikaans-Amerikaanse kunst heeft hij een boek geschreven: ‘Een Zwarte Collage. Mijn geschiedenis met Afrikaans-Amerikaanse kunst‘, verschenen bij Uitgeverij Jap Sam Books. In het boek mengt hij persoonlijke herinneringen met bestaande (oude) artikelen, interviews met kunstenaars en fictie. Het is een reconstructie van Perrée’s zoektocht naar de essentie van de Afrikaans-Amerikaanse kunst – in al haar heterogeniteit – die uiteindelijk culmineerde in de expositie ‘Tell Me Your Story’. Een individueel inzicht, dat een universele zeggingskracht heeft, doordat het meteen een gedegen tijdsbeeld van een zeer wezenlijk element van de Amerikaanse kunstgeschiedenis is.

Op 12 november was de feestelijke boekpresentatie met een inspirerende lezing van essayist Stephan Sanders en een muzikale bijdrage van zangeres Luyi van der Lingen en oed-speler Nawras Altaky.

Het boek is voor € 27,50 verkrijgbaar online, in de boekhandel en in de KAdEShop. Er is ook een Engelstalige editie verkrijgbaar.

Nu:The Silent Reflection

27.01.2024 — 28.07.2024
KAdEStudio

Kom zelf experimenteren en maken in de KAdEStudio!

KAdEShop

Kunstboeken, magazines, ansichtkaarten, designartikelen, gadgets en sieraden.

Kadeshop
KAdECafé

Het KAdECafé is de plek op het Eemplein voor een goede cappuccino of kopje thee, met of zonder taart.

KadeCafe